Na hlavný obsah

Nedostatok opatrovateliek: Z jedného zariadenia museli klientov poslať domov, nemá sa kto o nich starať

Táto práca je pre ľudí neatraktívna.

Nedostatok opatrovateliek: Z jedného zariadenia museli klientov poslať domov, nemá sa kto o nich starať
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Dlhodobý problém s nedostatkom opatrovateliek začína vrcholiť. Zariadenia musia klientov odmietať, či posielať ich späť domov. Táto práca je pre ľudí neatraktívna. Komora opatrovateliek vyzýva vládu, aby zvýšila investície do sociálnych služieb.

Domov dôchodcov v Moravskom Svätom Jáne musel niektorých svojich klientov poslať na čas domov. V zariadení sa totiž o nich nemá kto postarať.

,,Predpokladali sme, že približne na tri týždne. Dovtedy sme sa snažili intenzívnejšie zohnať nejaké pracovníčky, tri prišli, aj sa prihlásili, ale hneď o pár dní si to rozmysleli,“ hovorí starosta obce Moravský Svätý Ján Anton Emrich.

Nedostatku opatrovateliek sa v Správach venovala redaktorka Andrea Škutová:

Obec zariadenie zavrieť nechce. Ak však nenájdu ďalšie opatrovateľky, prevádzka je ohrozená. „Poslanci sa vyslovili, že by obec doplácala aj na ich platy, alebo poskytneme ubytovanie, či už formou ubytovne, alebo aj dvojizbového bytu,“ pokračuje starosta.

Reforma sociálnych služieb

V roku 2026 by mala začať platiť reforma sociálnych služieb, v rámci ktorej sa pracuje aj na zvýšení platov opatrovateliek. Podľa komory je viac než potrebná, no hneď.

,,Dlhé roky fungujeme bez dobrého systému. Následok je práve to, že nemáme základný personál. Reforma bude pripravovaná v zmysle, že gro tej starostlivosti bude v domácej starostlivosti, takže o to väčšia bude potreba opatrovateliek,“ tvrdí predsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska Dana Grafiková.

Ministerstvo avizuje, že viac peňazí na platy bude ešte tento rok. „V druhom polroku tohto roka a v budúcom roku pôjde na financovanie sociálnych služieb ďalších spolu 140 miliónov eur. O 26 miliónov eur sa navýši štátny príspevok na platy zamestnancov v sociálnych službách,“ uvádza ministerstvo práce.

Podľa komory opatrovateliek by pomohlo aj to, keby sa späť na Slovensko vrátili opatrovateľky, ktoré pracujú v zahraničí. „Mnoho z nich by sa už rado vrátilo domov a bolo so svojou rodinou, ale keď prehodnotia tie finančné možnosti, tak ostávajú stále vonku,“ uviedla Grafiková.

Opatrovateľky z tretích krajín o prácu na Slovensku záujem nemajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko