Na hlavný obsah

Envirorezort chce zvýšiť kontrolu nad celým zálohovým systémom, predkladá novelu zákona

Predložil ju do skráteného pripomienkového konania.

Envirorezort chce zvýšiť kontrolu nad celým zálohovým systémom, predkladá novelu zákona
Pracovníci triediaceho centra zálohového systému Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ministerstvo životného prostredia chce zvýšiť svoj dohľad nad Správcom zálohového systému, ako aj kontrolu nad celým systémom. Vyplýva to z novely zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje, ktorú rezort predložil do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

„Zlepšenie kontroly umožní ministerstvu účinnejšie monitorovať a hodnotiť výkonnosť správcu, zabezpečiť dodržiavanie zákonných povinností a prijímať potrebné opatrenia na riešenie prípadných nedostatkov prostredníctvom zástupcov ministerstva v najvyššom riadiacom orgáne Správcu zálohového systému, to jest v správnej rade Správcu zálohového systému,“ vysvetlilo ministerstvo v materiáli.

Novelou sa má zaviesť oprávnenie envirorezortu vymenovať a odvolávať svojich zástupcov do správnej rady správcu. Chce tým posilniť kontrolu a dohľad nad jeho činnosťou. Tiež chce zabezpečiť, aby bola v súlade s národnými environmentálnymi politikami a cieľmi.

„Priame zastúpenie ministerstva môže zlepšiť komunikáciu medzi správcom a ministerstvom, čo môže viesť k rýchlejšiemu a efektívnejšiemu riešeniu problémov a lepšej koordinácii aktivít,“ skonštatoval v materiáli.

Zapojenie do rozhodovacieho procesu

Nominovaní zástupcovia ministerstva by mali byť priamo zapojení do rozhodovacieho procesu správcu. Zvýšenie počtu členov správnej rady prinesie podľa ministerstva širšiu škálu odborných znalostí a skúseností vrátane odborníkov na financie, audit, právo a environmentálne otázky.

Priblížilo, že odborníci môžu prispieť k lepšiemu monitorovaniu a riadeniu finančných tokov. Toto opatrenie má takisto prispieť k zvýšeniu transparentnosti a zodpovednosti správcu zálohovania voči verejnosti a štátnym orgánom.

„Priame zapojenie ministerstva môže urýchliť aj proces implementácie nových legislatívnych a regulačných zmien, ktoré sú potrebné na zlepšenie fungovania zálohového systému,“ uviedlo v návrhu.

Transparentné a efektívne využitie financií

Envirorezort chce zároveň obmedziť maximálnu výšku príjmov z nevyplatených záloh, s ktorou môže správca nakladať. A to na 20 percent za predchádzajúci kalendárny rok. To má podľa neho zabezpečiť posilnenie transparentnosti a efektívnosti využívania financií.

„Obmedzením výšky nakladania s príjmami z nevyplatených záloh sa zabezpečuje, že tieto prostriedky sú využívané primárne na účely, ktoré sú v súlade s verejným záujmom a účelom zálohového systému,“ skonštatovalo ministerstvo.

Novela má taktiež zaviesť oprávnenie ministerstva meniť zakladajúce dokumenty správcu. „Toto opatrenie je nevyhnutné na zabezpečenie, aby zakladajúce dokumenty správcu reflektovali aktuálne potreby a ciele zálohového systému, ako aj legislatívne zmeny a environmentálne požiadavky,“ tvrdí ministerstvo.

Zároveň umožňuje ministerstvu efektívnejšie reagovať na problémy a nezrovnalosti v činnosti správcu. Tým sa podľa rezortu posilní jeho kontrolná a riadiaca funkcia.

Hroziace hospodárske škody

Envirorezort predložil novelu do skráteného legislatívneho konania pre hroziace hospodárske škody v dôsledku uplatnenia sankčných článkov Smernice Európskeho parlamentu a Rady.

Smernica ustanovuje limity pre vyzbieranie určitého percenta zálohových obalov v roku 2025 a takisto v roku 2030. „Netransparentným a neefektívnym hospodárením správcu záloh nedôjde k udržaniu a ku kontinuite plnenia cieľov, ktoré pre SR ustanovuje smernica, a tým dôjde k uplatneniu sankčných postihov a značným hospodárskym škodám,“ uviedlo ministerstvo.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) poukazoval v minulosti na to, že systém bude monopolom a štát nad ním nebude mať kontrolu.

Po prijatí zmien by sa mal systém podľa Tarabu dostať pod veľmi rýchlu, účinnú, efektívnu a transparentnú kontrolu štátu. „Ak tu má niekto monopol, cez ktorý preteká viac ako 100 miliónov eur, tak štát bude mať jasný prehľad o tom, čo sa vnútri deje,“ poznamenal Taraba.

Správca podľa neho nielen recykluje, ale aj určuje, kto môže na Slovensku predávať, a to považuje na systéme za citlivé. Taktiež podotkol, že systém zálohovania je deficitný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko