Na hlavný obsah

Malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo: Brazília je bližšie k záchrane Amazonského pralesa

Jeho ničenie výrazne kleslo.

Malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo: Brazília je bližšie k záchrane Amazonského pralesa
Ilustračná snímka - odlesňovanie Amazonského pralesa. Foto: TASR/AP

Ničenie amazonského pralesa v Brazílii v uplynulom roku výrazne kleslo. Podľa predbežných údajov zo satelitov rozloha zničeného pralesa medziročne klesla skoro o polovicu, čo je najlepší výsledok od roku 2016.

Brazílska vláda prezidenta Luiza Inácia Luly da Silva chce do roku 2030 ničenie amazonského pralesa úplne zastaviť.

Čo Brazília robí pre to, aby zastavila ničenie Amazonského pralesa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko priblížila redaktorka Kristína Chrenková:

Malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo. V Brazílii sa snažia zachrániť pľúca zeme. Hoci sa plocha Amazonského dažďového pralesa od vlaňajšieho augusta znížila o 4 300 štvorcových km, čo je územie veľké asi ako Trenčiansky kraj, i tak je to o polovicu menej ako pred dvoma rokmi.

Súčasná brazílska vláda tvrdí, že k poklesu tempa odlesňovania, ktorý je viditeľný v posledných dvoch rokoch, prispieva aj politika striktnejšej ochrany pralesa.

Minister generálneho sekretariátu predsedníctva Brazílskej republiky Márcio Macêdo, ktorý má túto agendu na starosti tvrdí, že Brazília chce dôslednejšie napĺňať priority OSN, tzv. agendu 2030.

Z jej 169 cieľov od roku 2016 podarilo Brazílii splniť len 14. To sa má postupne meniť a podľa ministra chce najväčší juhoamerický štát bojovať proti hladu, nerovnosti, ale aj extrémnym klimatickým situáciám, aj pri ochrane ekosystémov.

Sucho, štrajky, odlesňovanie

Ochranári však upozorňujú, že aj pozitívny trend miestami nefunguje. Napríklad, v júli sa odlesňovanie prvýkrát po 15 mesiacoch zvýšilo. Na niektorých miestach to bolo o 14% viac ako v rovnaký čas pred rokom.

Dôvodom je štrajk brazílskych pracovníkov v oblasti ochrany životného prostredia, ktorý spôsobil zníženie počtu kontrol, vydávania pokút a vykonávania operácií na zastavenie nelegálnej ťažby dreva.

Výkonný tajomník ministerstva životného prostredia Joao Paulo Capobianco prezentuje údaje o odlesňovaní Amazonského pralesa.
Výkonný tajomník ministerstva životného prostredia Joao Paulo Capobianco prezentuje údaje o odlesňovaní Amazonského pralesa.Foto: TASR/AP

Ďalším faktorom je sucho, ktoré prispieva k požiarom, ľahšiemu odstraňovaniu vegetácie a následnému. legálnemu odlesňovaniu.

Podľa portálu Terra je to však i v tomto roku trikrát menej než za minulej vlády krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonár,. Ten presadzoval väčšie ekonomické využitie amazonskeho regiónu.

Hovoril napríklad, že odlesňovanie Amazónie je hoax, ktorí šíria médiá, aby poškodili imidž ekonomické záujmy Brazílie. Brazília, na území, ktorej ležia zhruba dve tretiny Amazonského pralesa, sa zaviazala úplne zastaviť pokles jeho rozlohy do roku 2030.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál