Na hlavný obsah

Pľúca Zeme sú v ohrození: Do roku 2050 môže byť takmer polovica nenávratne poškodená

Prales podľa vedcov existuje už aspoň 55 miliónov rokov.

Pľúca Zeme sú v ohrození: Do roku 2050 môže byť takmer polovica nenávratne poškodená
Amazonský prales. Foto: RTVS

Takmer polovici Amazonského pralesa hrozí, že bude do roku 2050 nenávratne poškodený. Vyplýva to z najnovšej štúdie, ktorú zverejnil časopis Nature.

Výskumníci tvrdia, že Amazónia pre nedostatok vody, odlesňovanie a otepľovanie, prekročila bezpečnú hranicu. To by mohlo ovplyvniť celý ekosystém.

Pätnásť percent Amazonského pralesa už padlo za obeť ťažobným strojom. Dlhotrvajúce sucho sužuje ďalších 38 percent. Výskumníkov výsledky neprekvapili.

„Do roku 2050 sa to výrazne zrýchli. Musíme na to reagovať hneď. Keď prekročíme bod zvratu, stratíme kontrolu,“ uviedol hlavný autor výskumu Bernardo Flores.

Hroziacej budúcnosti Amazonského pralesa sa v Správach RTVS venovala redaktorka Klaudia Mikolášová:

Lokálne opatrenia nie sú riešením. Potrebná je medzinárodná pomoc. „Musíme čo najrýchlejšie dosiahnuť čisté nulové emisie a stopnúť odlesňovanie. A to hneď. Je čas vyhlásiť červenú výstrahu pre Amazóniu,“ dodal Flores.

Lesný porast zabraňuje erózii, zosuvom pôdy a zadržiava vodu. Pre prales je podľa odborníkov preto najväčšou výzvou globálne otepľovanie. Keď pôda vyschne, môže vypuknúť viac požiarov.

„Teploty stúpajú veľmi rýchlo. Aj keď je pravdepodobné, že Amazónia je v skutočnosti oveľa odolnejšia, nevieme jednoznačne povedať, do akej miery. A nemôžeme si dovoliť otestovať to tým, že systém posunieme za rizikovú hranicu,“ priblížila docentka globálnej ekológie lesa Adriane Esquivel-Muelbert.

Vedci tvrdia, že Amazonský prales, nazývaný tiež pľúca Zeme, existuje už aspoň 55 miliónov rokov. Od začiatku tohto storočia však podľa nich takmer 75 percent jeho ekosystémov stráca životaschopnosť. Najhoršie sú na tom oblasti blízko ľudskej civilizácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet