Na hlavný obsah

Austrália, USA a Británia uzavreli dohodu o jadrových ponorkách. Pakt je odpoveďou na ambície Číny

Čínsky šéf diplomacie pakt kritizoval.

Austrália, USA a Británia uzavreli dohodu o jadrových ponorkách. Pakt je odpoveďou na ambície Číny
V rámci paktu AUKUS podpísali krajiny dohodu o jadrových ponorkách. Foto: Profimedia

Austrália v pondelok (12. 8.) oznámila, že v rámci paktu AUKUS podpísala dohodu s USA a Britániou o transfere materiálu a technologických poznatkov využívaných pri výrobe ponoriek s jadrovým pohonom. Informovala o tom agentúra AFP.

Pakt AUKUS považujú jeho signatári za strategickú odpoveď na čínske vojenské ambície v Tichomorí.

„Táto dohoda je dôležitým krokom k tomu, aby Austrália získala konvenčne vyzbrojené ponorky s jadrovým pohonom,“ povedal austrálsky minister obrany Richard Marles.

Dohodu o výmene jadrového materiálu a know-how podpísali minulý týždeň vo Washingtone. V pondelok ho predložili parlamentu v Canberre.

Jadrový materiál potrebný pre pohon ponoriek sa má do Austrálie prepravovať z USA alebo Británie. A to už v hotových zvarených pohonných jednotkách.

Austrália však má zodpovedať za skladovanie a likvidáciu vyhoreného jadrového paliva. Ale tiež ďalšieho rádioaktívneho odpadu z pohonných jednotiek.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v apríli počas návštevy Austrálie varoval, že bezpečnostný pakt AUKUS predstavuje „vážne riziko v oblasti šírenia jadrových zbraní“. Podľa neho je v rozpore so zmluvou o zákaze jadrových zbraní v regióne južného Tichomoria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet