Na hlavný obsah

USA posielajú jasný odkaz. Do oblasti Blízkeho východu vyslali jadrovú ponorku

Podľa CNN ide o odstrašujúce gesto.

Spojené štáty presunuli do oblasti Blízkeho východu ponorku na jadrový pohon triedy Ohio nesúcu jadrové hlavice.

Na sociálnej sieti X to v nedeľu (5. 11.) oznámilo Ústredné velenie armády USA (CENTCOM), ktoré riadi americké vojenské operácie na Blízkom východe, vo východnej Afrike a v Strednej Ázii, informovali televízia CNN a denník Times of Israel.

K príspevku pripojili fotografiu, na ktorej zrejme zachytili ponorku triedy Ohio. Tá smeruje k mostu ponad Suezský prieplav ležiacemu severovýchodne od Káhiry.

CNN konštatuje, že americká armáda len zriedka oznamuje pohyby alebo operácie flotily ponoriek nesúcich balistické rakety. Ponorky s jadrovým pohonom, ktoré sú spolu s medzikontinentálnymi balistickými raketami a strategickými bombardérmi súčasťou tzv. jadrovej triády, operujú v takmer úplnom utajení.

Oznámenie o presune ponorky na Blízky východ je podľa CNN odstrašujúcim gestom. Má to odradiť Irán a jeho spojencov v regióne od eskalácie konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas v pásme Gazy.

Tento konflikt vypukol 7. októbra po koordinovaných útokoch Hamasu na izraelské územie, ktoré si vyžiadali vyše 1 400 obetí. Izraelská armáda reagovala odvetnými útokmi na pásmo Gazy, pri ktorých podľa tamojších úradov dosiaľ zahynulo viac ako 9 700 ľudí.

Od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom zatiaľ USA do oblasti Blízkeho východu vyslali lietadlové lode USS Gerald Ford a USS Dwight D. Eisenhower, ako aj krížnik a torpédoborce s riadenými strelami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet