Na hlavný obsah

Tajfún Šanšan udrel na japonské pobrežie, vyžiadal si mŕtvych aj zranených

Bez elektriny sú státisíce domácností.

Tajfún Šanšan udrel na japonské pobrežie, vyžiadal si mŕtvych aj zranených
Tajfún Šanšan udrel na japonské pobrežie. Foto: TASR/AP

Tajfún Šanšan dorazil na japonský ostrov Kjúšu. Tlačová agentúra Kjódó vo štvrtok (29. 8.) informovala, že búrka si zatiaľ vyžiadala tri obete a najmenej 40 zranených. Búrku sprevádza silný dážď a vietor a meteorológovia varovali, že tajfún bude mať takú silu, že môže zničiť domy.

Úrady vydali varovania a otvorili stovky evakuačných centier. Na niektorých miestach prerušilo železničnú dopravu a zrušiť museli stovky letov, autobusových a trajektových spojov.

Šanšan sa pohybuje na sever rýchlosťou 15 kilometrov za hodinu a sprevádza ho vietor s rýchlosťou až 162 kilometrov za hodinu, informovala tlačová agentúra Kjódó.

Japonský meteorologický inštitút uviedol, že v niektorých častiach prefektúry Mijazaki spadlo za 24 hodín približne 60 centimetrov zrážok, čo je viac ako augustový priemer.

V meste Mijazaki tajfún vyvracal stromy, rozbíjal okná domov a zmietol autá na parkoviskách. Miestne úrady uviedli, že poškodil 40 budov. Hladiny riek v prefektúre výrazne stúpli a hrozia záplavy.

Žiadna elektrina, zrušené vlaky a lety

Úrady vyzvali obyvateľov, aby boli ostražití pred silným vetrom, dažďom, vlnami, možnými zosuvmi pôdy alebo záplavami v nízko položených oblastiach. Podľa japonských operátorov je bez elektrickej energie približne 260-tisíc domácností.

Na ostrove Kjúšu pozastavili prevádzku vysokorýchlostných a iných vlakov. Od piatkového rána nebudú premávať ani vysokorýchlostné vlaky šinkansen.

Napríklad medzi mestami Mišima a Nagoja v strednom Japonsku na trati, ktorá spája metropolu Tokio s mestom Osaka. Letecké spoločnosti podľa agentúry Reuters oznámili zrušenie takmer 800 letov. Letecké spoločnosti uviedli, že problémy v leteckej doprave budú pokračovať aj v piatok (30. 8.).

Predtým, ako tajfún dorazil do Japonska, hlásili tamojšie úrady tri obete. Silné dažde v meste Gamagori v centrálnej časti krajiny v utorok (27. 8.) neskoro večer spôsobili zosuv pôdy, ktorý zasypal dom, v ktorom žila päťčlenná rodina. Dve ženy sa podarilo zachrániť.

Tajfún vo štvrtok okolo 8.00 h miestneho času (1.00 h SELČ) dosiahol pevninu neďaleko mesta Sacumasendai v prefektúre Kagošima. Podľa pobrežnej stráže je v dôsledku búrky nezvestný muž vo veku 60 až 70 rokov, ktorý v noci spadol z paluby lode v prefektúre Kagošima, informovala tlačová agentúra Kjódó.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet