Na hlavný obsah

Zosuv pôdy si vo Filipínach vyžiadal najmenej sedem obetí vrátane niekoľkých detí

Ďalší dvaja ľudia sú vážne zranení.

Zosuv pôdy, ktorý spôsobili prudké dažde, si vyžiadal vo filipínskom región Davao De Oro najmenej sedem obetí vrátane detí. Ďalší dvaja ľudia sa vážne zranili, informovala v piatok (19. 1.) agentúra AP s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa.

K tragickému incidentu došlo ešte vo štvrtok (18. 1.) v odľahlej horskej dedine pri meste Monkayo na juhu Filipín, kde zosuv pôdy zasypal dom, v ktorom sa konali kresťanské modlitby. Podľa úradov je stále nezvestných päť až desať osôb.

Pátracie a záchranné operácie v piatok znovu obnovili po tom, čo ich vo štvrtok museli pozastaviť v dôsledku prudkých dažďov. Tie mohli spôsobiť ďalšie zosuvy. „Modlili sa v dome, keď ich zavalil zosuv pôdy. Je to smutné, ale taká je realita na mieste,“ uviedol pre AFP miestny predstaviteľ.

Niekoľko dní trvajúce silné dažde v oblasti tiež zaplavili nízko položené dediny a vyhnali z domovov viac ako šesťtisíc ľudí v ďalších dvoch odľahlých provinciách.

Filipíny každý rok zasiahne v priemere 20 tropických búrok a tajfúnov. V roku 2013 si tajfún Haiyan, jedna z najsilnejších zaznamenaných tropických cyklón v dejinách, vyžiadal na Filipínach vyše 7,3-tisíca mŕtvych alebo nezvestných, zrovnal so zemou celé dediny, zmietol lode a vynútil si evakuáciu viac ako päť miliónov ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet