Na hlavný obsah

Do extraligy prichádza víťaz Stanleyho pohára. Od obvinenia zo znásilnenia neodohral ani jeden zápas

Foote nie je jediným hráčom v extralige s podobnou minulosťou.

Do extraligy prichádza víťaz Stanleyho pohára. Od obvinenia zo znásilnenia neodohral ani jeden zápas
Na snímke Cal Foote v drese New Jersey Devils. Foto: SITA/AP

Do kádra hokejistov HK 32 Liptovský Mikuláš pribudol kanadský obranca Cal Foote. Bude to pre neho prvá európska zastávka po tom, čo uplynulú sezónu 2023/2024 odohral prevažne v AHL. Do štyroch zápasov však naskočil aj do NHL vo farbách New Jersey Devils. Liptáci informoval o novej akvizícii na sociálnych sieťach.

Footea draftoval v roku 2017 klub Tampa Bay zo štrnásteho miesta. Do NHL naskočil v ročníku 2020/2021, v ktorom Lightning triumfovali v Stanleyho pohári. V sezóne 2022/2023 zamieril výmenou za Tannera Jeannota do Nashvillu, no po nej sa dohodol na zmluve s New Jersey.

Dokopy odohral v základnej časti NHL celkovo 145 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal päť gólov, 15 asistencií, 137 trestných minút a 24 plusových bodov. V 13 dueloch play off nazbieral dve asistencie, šesť trestných minút a jednu plusku.

Jeho otec Adam Foote je tiež bývalý obranca NHL, ktorý v drese Colorada Avalanche dvarkrát triumfoval v Stanleyho pohári a klub vyvesil jeho dres pod strop domácej arény.

Obvinený zo znásilnenia

Viac ako jeho štatistika však rezonuje jeho minulosť. Foote je spolu s ďalšími štyrmi kanadskými hráčmi obvinený z hromadného znásilnenia mladej ženy, ku ktorému malo dôjsť v roku 2018. Od januára 2024, keď sa kauza prevalila, neodohral ani jeden duel.

V extralige pritom nejde o jediného hráča s podobnou minulosťou. V minulej sezóne obliekal taktiež drese Liptovského Mikuláša Mitchell Miller, ktorý dlhodobo šikanoval mentálne postihnutého afroamerického spolužiaka.

Na východe republiky v Michalovciach zas počas tohto leta angažovali 20-ročného Fína Topiho Rönniho, ktorého v marci 2024 súd v Helsinkách podmienečne odsúdil na ročný trest odňatia slobody za znásilnenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport