Na hlavný obsah

Škandál kanadských hokejistov má pokračovanie: Hráčov obvinili zo sexuálneho napadnutia

Informáciu podľa agentúry AP potvrdili ich právnici.

Škandál kanadských hokejistov má pokračovanie: Hráčov obvinili  zo sexuálneho napadnutia
Na snímke kanadskí hokejisti: Carter Hart, Dillon Dube, Alex Formenton a Michael McLeod. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Hokejistov Cartera Harta z Philadephie Flyers, Michaela McLeoda z New Jersey Devils, Dillona Dubého z Calgary Flames a bývalého hráča NHL Alexa Formentona obvinili zo sexuálneho napadnutia.

Podľa agentúry AP to potvrdili ich právnici. Škandál sa stal v roku 2018, keď títo hráči boli členmi zlatého juniorského tímu na MS.

Na zozname má figurovať aj meno Cala Foota z New Jersey. Podľa agentúry AP však stav jeho obvinenia nebol jasný. Všetci hráči vo svojich súčasných kluboch dostali na neurčitý čas voľno.

Kanadská hokejová federácia chcela urovnať žalobu v tichosti

Žalobu podala ešte v roku 2022 žena, ktorá tvrdí, že ju sexuálne napadlo osem členov juniorského tímu Kanady na benefičnom galavečere v Londýne v roku 2018.

Kanadská hokejová federácia (Hockey Canada) žalobu urovnala a následne začalo vyšetrovanie, ktoré odhalilo, že organizácia mala dva tajné fondy na vyplácanie vyrovnaní na základe žalôb o sexuálnom napadnutí a zneužívaní.

Londýnska polícia začala v júli 2022 internú kontrolu a NHL uviedla, že vykoná nezávislé vyšetrovanie toho, čo sa stalo. Komisár profiligy Gary Bettman prisľúbil, že po jeho ukončení zverejní zistenia.

Zástupca komisára Bill Daly v júni uviedol, že vyšetrovanie je ukončené a do polovice leta očakáva správu, ktorú následne liga preskúma. NHL doteraz zistenia nezverejnila a Daly podľa agentúry AP minulý týždeň poznamenal, že vydá vyhlásenie, keď to bude vhodné.

Polícia v Londýne naplánovala na pondelok tlačovú konferenciu, na ktorej poskytne podrobnosti o tomto prípade. V Kanade nie je zvyčajné, že polícia poskytuje značný časový priestor na vzdanie sa každému, kto čelí obvineniu.

Tímy plánujú v dohľadnej dobe hrať bez týchto hráčov. Generálny manažér Philadelphie Daniel Briere počas uplynulého týždňa prečítal vyhlásenie o situácii s brankárom Hartom: „Budeme reagovať primerane, keď budú zverejnené výsledky vyšetrovania.“

Kanadské zákony zahŕňajú tresty odňatia slobody v závislosti od viacerých faktorov vrátane veku údajnej obete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport