Na hlavný obsah

Nové limity na predpisovanie stravy pre celiatikov mnohým nevyhovujú. Ministerstvo pristúpi k zmenám

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje zmenu.

Nové limity na predpisovanie stravy pre celiatikov mnohým nevyhovujú. Ministerstvo pristúpi k zmenám
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Od 1. októbra platia nové limity na predpisovanie dietetickej stravy pre celiatikov. Limit je zvlášť na suroviny a zvlášť na hotové produkty. Takéto delenie však väčšine pacientov nevyhovuje. Ministerstvo zdravotníctva pripravuje zmenu.

Pacientom s celiakiou na časť diéty prispieva poisťovňa. Do 1. októbra potrebovali päť predpisov na rôzne druhy potravín a surovín. Rezort zdravotníctva spôsob predpisovania zjednodušil.

Zmenám v predpisovaní stravy pre celiatikov sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Natália Krížová:

Od 1. októbra im poisťovňa prispeje na 10 kilogramov surovín a necelé dva kilogramy potravín, teda chleba či cestovín. Tento spôsob pacientom, ktorí nemajú čas piecť si chlieb a vyrábať doma cestoviny, nevyhovuje.

„Bezlepkové stravovanie na Slovensku je veľmi drahé, myslím si, že aj podpora zo strany štátu na diétne stravovanie je veľmi slabá,“ myslí si celiatik Dušan.

„Celiakia nie je bežná intolerancia. Ak pacienti nedodržiavajú bezlepkovú diétu, tak môže to mať závažné systémové následky. Z tohto dôvodu boli aj bezlepkové výrobky zaradené, teda kategorizované medzi bezlepkové potraviny, ktoré sú čiastočne hradené zo zdravotného poistenia,“ vysvetlila gastroenterologička Božena Pekárková.

Rezort zmenu prehodnotí

Ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo spôsob predpisovania potravín pre pacientov s celiakiou prehodnotiť.

„Ministerstvo zdravotníctva po dialógu ako so zástupcami pacientov, tak aj odbornej verejnosti, pristúpi k novej kategorizácii, ktorá sa v tejto chvíli pripravuje,“ uviedol hovorca rezortu Andrej Wallner.

„Budú zaradené iba do dvoch podskupín s jedným súhrnným spoločným limitom a tento limit je diferencovaný podľa veku pacienta. Pacienti, ktorí majú viac ako 15 rokov a dospelí pacienti budú mať nárok na 12 kilogramov bezgluténových potravín,“ pokračoval hovorca Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Richard Fides.

Otázka zníženej DPH

Pacientske organizácie zároveň žiadajú, aby sa tieto potraviny zaradili medzi základné potraviny s päťpercentnou DPH.

„Títo pacienti si musia kupovať bezlepkové výrobky aj v bežných obchodoch. A bolo vypočítané, že tieto finančné nároky sú omnoho vyššie, dokonca päť až sedemnásobne sú niektoré základné suroviny aj potraviny finančne náročnejšie,“ pokračovala gastroenterologička Pekárková.

„Mám prepočet zatiaľ na bezlepkový chlieb, asi 3,5 milióna výpadok. To je taká základná potravina, ktorú samozrejme celiatici používajú. Poďme sa o tom baviť komplexne. A ja sa teda prihováram za to, že poďme túto záležitosť vyriešiť,“ dodal minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Nová kategorizácia bude platiť od prvého januára. O prípadnom znížení dane z pridanej hodnoty by mala vláda ešte rokovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika