Na hlavný obsah

Rok od zemetrasenia na východe: Živel poškodil stovky stavieb, odstraňovanie škôd aj dotrasy pokračujú dodnes

V Prešovskom kraji malo poškodenú statiku vyše 500 domov.

Rok od zemetrasenia na východe: Živel poškodil stovky stavieb, odstraňovanie škôd aj dotrasy pokračujú dodnes
Opravy pokračujú aj rok po zemetrasení na východe Slovenska. Foto: STVR

Východ Slovenska zasiahlo 9. októbra 2023 zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum bolo v katastri obce Ďapalovce. V Prešovskom kraji malo po zemetrasení poškodenú statiku vyše 500 domov. Poškodené zostali aj verejné budovy, školy, kostoly a kultúrne inštitúcie. Práce na odstraňovaní škôd prebiehajú doteraz.

Zemetrasenie v obci Ďapalovce zasiahlo pred rokom všetkých 132 domov. Obyvatelia dodnes pokračujú v opravách.

„Škody tu už opravili zvonka, popod strechou, ale vnútri nie. Tam je ešte všetko popukané, chodba, izby, všetko,“ opísala obyvateľka Ďapaloviec Mária Majerníková.

„Poškodenia boli od malých, drobných prasklín, poškodení komínov, a nejakých popraskaných stien, až po poškodenia, ktoré statici označili za nevyhovujúce, a tie sa museli búrať. Zbúralo sa desať rodinných domov. Teraz sa ešte uvažuje o jednom, čo s ním bude,“ priblížil starosta Ďapaloviec Ján Cmar.

Následkom vlaňajšieho zemetrasenie na východe Slovenska sa v reportáži v Správach z regiónov venovala redaktorka Lucia Benetínová:

Zemetrasenie narušilo aj statiku v 20 kostoloch. Najhoršie sú na tom kostoly v Nižnej Sitnici, Jankovciach a Ďapalovciach. Veriaci v Nižnej Sitnici nemôžu kostol využívať ani po roku. Omše majú v priestoroch mestského úradu.

„Rímskokatolícky kostol bol považovaný za objekt, ktorý mal byť zbúraný. Nakoniec sa nám ho podarilo zachrániť, pracuje sa na ňom, ale už je to na dobrej ceste. Tak isto aj farská budova, ktorá sídli pri kostole. Tam sme museli spodné podlažie zbúrať a vystavať nový krov,“ pokračoval starosta Nižnej Sitnice Stanislav Rakár.

Dotrasy pociťujú doteraz

Najväčším problémom pri rekonštrukcii budov sú dotrasy zemetrasenia. V postihnutých obciach sa objavujú doteraz.

„Mali sme tu 46 dotrasov, z toho 17 takých že boli lokalizované, boli namerané. A každý jeden z dotrasov zrobí následky, ktoré určite poškodenej budove zhoršujú stav,“ dodal Ján Cmar.

Obec Ďapalovce nateraz získala spolu takmer 120-tisíc eur ako pomoc od vlády po zemetrasení. Pomohli aj z nadácie Prešovského kraja. Humanitárna pomoc pre obce zasiahnuté zemetrasením zatiaľ presiahla dva milióny 700-tisíc eur. Zástupcovia samospráv aj obyvatelia budú žiadať o ďalšie prostriedky na opravy

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny