Na hlavný obsah

Všeobecne známe fakty o Krištofovi Kolumbovi sú vraj nepravdivé, známy moreplavec možno nebol Talian

Nové informácie priniesol dokumentárny film.

Všeobecne známe fakty o Krištofovi Kolumbovi sú vraj nepravdivé, známy moreplavec možno nebol Talian
Socha Krištofa Kolumba v Španielsku. Foto: Michael Zegers/imageBROKER/Profimedia

Známy moreplavec Krištof Kolumbus nepochádzal z talianskeho Janova. Tvrdí to dokumentárny film odvysielaný v sobotu (12. 10.) večer španielskou verejnoprávnou televíziou TVE.

Na základe rozborov DNA sa bádatelia domnievajú, že Kolumbus bol židom, ktorý sa narodil v západnom Stredomorí, pravdepodobne na území dnešného Španielska.

Podľa doterajších poznatkov sa Kolumbus narodil v roku 1451 v Janove do rodiny relatívne chudobných obchodníkov s textilom a potom potravinami. V Janove sa dokonca nachádza replika Kolumbovho rodného domu. Pôvodnú stavbu totiž v 17. storočí zničilo francúzske námorné bombardovanie.

Doterajšie historické poznatky však spochybňujú niektorí španielski a katalánski historici a vedci citovaní v dokumentárnom filme Kolumbova DNA – jeho skutočný pôvod (Colón ADN, su verdadero origen).

Tí začali skúmať Kolumbovu DNA odobranú z jeho pozostatkov uložených v katedrále v Seville. Podľa experta na forenznú medicínu z univerzity v Granade Josého Antonia Lorenteho výsledky výskumu dali jednoznačnú odpoveď, že Kolumbus pochádzal zo židovskej rodiny a zo západného pobrežia Stredozemného mora.

Svoj pôvod musel pravdepodobne skrývať

Tomu, že Kolumbus sa nenarodil a nežil v Taliansku, podľa autorov dokumentárneho filmu napovedajú aj písomnosti moreplavca. Všetky dochované dokumenty, ktoré napísal Kolumbus, sú v kastílčine. Kolumbov jazyk ani nevykazuje vplyvy taliančiny, ktorý bol podľa zavedených historických výkladov rodným jazykom moreplavca.

Tieto záznamy napovedajú, že Kolumbus pochádzal zrejme z dnešného Španielska, kde v polovici 15. storočia žila výrazne väčšia židovská komunita ako na Apeninskom polostrove.

Podľa vedcov Kolumbus musel skrývať svoj pôvod a pravdepodobne aj svoje skutočné vyznanie kvôli perzekúciám, ktorým čelili židia na konci 15. storočia na Pyrenejskom polostrove.

Kolumbus sa vydal na svoju najznámejšiu námornú výpravu v roku 1492. Do Španielska z nej priviezol poznatky o existencii nového územia. Latinskoamerické štáty sa ale často ohradzujú voči tvrdeniu, že Kolumbus Ameriku objavil, keďže išlo o už obývané územie.

V Španielsku je 12. október štátny sviatok. Ide o pripomienku priplávania Kolumba na americký kontinent. Španielsko však čelí od časti latinskoamerických politikov výčitkám, že sa nedostatočne ospravedlnilo za svoju koloniálnu nadvládu. K jej rozšíreniu výrazne prispel práve Kolumbus svojimi poznatkami o „novom kontinente“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet