Na hlavný obsah

Z oslavovaného objaviteľa Ameriky symbol kolonizácie

Kolumbov deň nahradili v mnohých metropolách USA dňom pôvodných obyvateľov.

Z oslavovaného objaviteľa Ameriky symbol kolonizácie
Sochu Krištofa Kolumbusa strhli v meste St. Paul v Minnesote v júni 2020. Foto: ČTK/AP

Deň Krištofa Kolumba je zrejme najkontroverznejším federálnym sviatkom v Spojených štátoch amerických. V pondelok (11. 10.) ho oslávili iba v niektorých mestách. Mnohé americké metropoly ho v posledných rokoch nahradili dňom pôvodných obyvateľov. Aj tieto sviatky symbolizujú rozdelenie americkej spoločnosti. Na tému sa pozrel redaktor RTVS Martin Rajec.

Z oslavovaného objaviteľa Ameriky Krištofa Kolumba sa v poslednej dobe stal symbol kolonizácie a útlaku. Od doku 2018 odstránili v USA viac ako 40 jeho sôch. Dokonca aj v meste Columbus v Ohiu, ktoré je pomenované práve po slávnom moreplavcovi. Za petíciou na odstránenie sochy a protestami stála biela tínedžerka Gabbi Adamsová.

„Hnevalo, že tu máme sochu Kolumba od doby, keď som sa o ňom viac dozvedela v škole, zistila som, že Kolumbus nebol dobrým človekom. Čím viac som študovala o histórii Indiánov, tým ma viac hnevalo, že oslavujeme Kolumba, namiesto toho, aby sme sa viac učili o pôvodných obyvateľoch.“

Odstraňovanie sôch a nahradenie Kolumbovho dňa v niektorých mestách dňom pôvodných obyvateľov Ameriky, čo mimochodom podporuje aj prezident Joe Biden, vyvolalo u Indiánov nadšenie.

„V škole nás učili, že v 1492 objavil Ameriku Kolumbus, ktorý bol to veľký dobrodruh a objaviteľ. O zločinoch nepadlo ani slovo. Keď sme boli starší dozvedeli sme sa, že to nebol výnimočný človek. Pravda časom vyplávala na povrch. To je pre mňa dôležitý a historický moment,“ povedal náčelník Červená krv v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Objavenie Ameriky bol začiatkom útlaku Indiánov

Indiánov hnevá, keď sa hovorí o objavení Ameriky. Upozorňujú na to, že tu žili už tisícročia. Tvrdia, že tzv. „objavenie“ Ameriky znamenal začiatok ich útlaku zo strany belochov a rozšírenie chorôb, ktorým podľahla veľká časť pôvodnej populácie.

Samotný Kolumbus sa v Novom svete podieľal nielen na zotročení a týraní Indiánov, ale aj na únosoch ich žien. Existujú o tom dobové záznamy. Jeho obhajcovia však poukazujú na to, že je ťažké aplikovať dnešnú morálku na 15. storočie. Otroctvo bolo v tej dobe v Európe bežné.

Kolumbov deň sa stal federálnym sviatkom v roku 1937. Za jeho presadením stála najmä americko-talianska katolícka komunita, ktorá bola na svojho krajana hrdá. Útoky na sviatok objaviteľa Ameriky a jeho sochy nesú niektorí jej členovia ťažko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet