Na hlavný obsah

Bývalý pedagóg policajnej akadémie, ktorý vlani postrelil svoju študentku, spoznal svoj trest

Študentke spôsobil trvalé následky.

Bývalý pedagóg policajnej akadémie, ktorý vlani postrelil svoju študentku, spoznal svoj trest
Vľavo obžalovaný inštruktor Vladimír Šeparnev, v pozadí postrelená študentka Michaela Hozáková. (Foto: TASR/Pavol Zachar)

Senát Krajského súdu Bratislava na utorkovom (22. 10.) pojednávaní vymeral bývalému pedagógovi Akadémie Policajného zboru Vladimírovi Šeparnevovi, ktorý vlani postrelil svoju študentku a spôsobil jej trvalé následky, trest jeden rok väzenia nepodmienečne, päť rokov zákazu pedagogickej činnosti a nakladanie so zbraňami.

Rozhodnutie súdu je právoplatné. Odvolacie pojednávanie na súde sledoval redaktor Slovenskej televízie Erik Adamson.

Náhradu škody pre poškodenú študentku Michaelu Hozákovú, ministerstvo vnútra a zdravotnú poisťovňu Dôvera súd presunul na civilný proces.

Svoje rozhodnutie súd zdôvodnil tým, že konanie odsúdeného označil za nezodpovedné a ľahostajné.

Prípadu inštruktora, ktorý postrelil študentku sa v Správach venoval redaktor Erik Adamson:

Rozsudok prvostupňového súdu

Prokurátor aj Šeparnev sa voči rozsudku prvostupňového súdu odvolali. Ten mu vo februári uložil trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov.

Prokurátor žiadal nepodmienečný trest. Obžalovaný sa odvolal voči výroku o náhrade škody. Podľa rozsudku mal študentke nahradiť škodu vyše 48-tisíc eur, ministerstvu vnútra v sume 5 662 eur a zdravotnej poisťovni vyše 28-tisíc eur.

Súd mu zároveň zakázal vykonávať funkciu alebo povolanie, pri ktorých dochádza k držbe zbrane a k manipulácii so strelnými zbraňami.

Kadetke zranil chrbticu

K nešťastiu došlo ešte začiatkom marca minulého roka. Inštruktor policajnej akadémie mal vtedy 20-ročnú Michaelu Hozákovú postreliť na streleckom krúžku, ktorý viedol napriek zákazu. Stať sa tak malo počas duelu, jedného z cvičení krúžku.

Pedagóg na študentku vystrelil ostrým nábojom. Ako sa mu do zbrane dostal, vysvetliť nevedel. Výstrel kadetke zranil chrbticu a bude mať doživotné následky. Šeparnev priznal vinu, kadetke a jej rodine sa ospravedlnil a čin oľutoval.

Súdnemu pojednávaniu sa v Správach venovala aj Slovenská televízia:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko