Na hlavný obsah

Postrelil kadetku, tá má doživotné následky: Bývalý inštruktor policajnej akadémie spoznal svoj trest

Rozsudok nie je právoplatný.

Postrelil kadetku, tá má doživotné následky: Bývalý inštruktor policajnej akadémie spoznal svoj trest
Na snímke (vľavo) obžalovaný bývalý pedagóg Akadémia Policajného zboru (PZ) Vladimír Š. a postrelená kadetka Michaela H. Foto: TASR/Pavol Zachar, koláž RTVS

Inštruktor, ktorý vlani 1. marca postrelil kadetku policajnej akadémie na zakázanom streleckom krúžku, v piatok (16. 2.) spoznal svoj trest. Vladimíra Šeparneva Mestský súd Bratislava I odsúdil na trojročný trest so štvorročným podmienečným odkladom. Poškodenej zaplatí takmer 49-tisíc eur. Informácie priniesol redaktor RTVS Timotej Pisch.

Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa proti nemu odvolá, následne rozhodne odvolací súd. Na pojednávanie prišla aj postrelená študentka Michaela Hozáková na invalidnom vozíku. Ani ona nebola s rozsudkom spokojná.

Súd s pedagógom, ktorý postrelil študentku Akadémie Policajného zboru monitoroval v reportáži v Správach RTVS redaktor Timotej Pisch:

Obžalovaný bývalý pedagóg Šeparnev priznal vinu, kadetke a jej rodine sa ospravedlnil a čin oľutoval.

K nešťastiu došlo ešte začiatkom marca minulého roka. Inštruktor policajnej akadémie mal vtedy 20-ročnú Michaelu Hozákovú postreliť na streleckom krúžku, ktorý viedol napriek zákazu. Stať sa tak malo počas duelu, jedného z cvičení krúžku.

Pedagóg na študentku vystrelil ostrým nábojom. Ako sa mu do zbrane dostal, vysvetliť nevedel. Výstrel kadetke zranil chrbticu a bude mať doživotné následky.

K podobnému incidentu došlo na policajnom polygóne aj v roku 2021. Vtedy však ostrý náboj zo zbrane Vladimíra Šeparneva nikoho netrafil, policajná akadémia incident utajila. Aj preto požadoval prokurátor pre inštruktora tri roky za mrežami.

V dôsledku udalosti vtedajší minister vnútra Roman Mikulec (vtedy OĽANO) navrhol odvolať dovtedajšiu rektorku Akadémie Policajného zboru Luciu Kurilovskú. Prezidentka Zuzana Čaputová tak následne 21. apríla aj urobila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko