Na hlavný obsah

V Tatrách počítali kamzíky. Dobrovoľníkom pomáha aj aplikácia

V súčasnosti je populácia kamzíka stabilizovaná.

V Tatrách počítali kamzíky. Dobrovoľníkom pomáha aj aplikácia
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V horách vládne babie leto. Na jesennú inventúru v Tatrách sú tak ideálne podmienky. Ochranári spolu s dobrovoľníkmi stretli kamzíka v každej doline.

Je osem hodín ráno a my smerujeme na Poľský hrebeň, pod Velickou stenou vidíme prvé kamzíky. „Bežne ho môžeme vidieť, keď sa správame relatívne ticho, nerobíme prudké pohyby. Kamzíky v Tatrách sú adaptované na návštevníkov,“ hovorí Martin Leštinský z ochranného obvodu Vyšné Hágy.

Zamestnanci Správy TANAP spolu s dobrovoľníkmi sa rozliezli po všetkých dolinách aj spolu s poľskými kolegami, aby nedochádzalo k duplicitnému spočítavaniu. Sledujú každý kút aj kolmé skaly.

Už druhý rok zaznamenávajú počty kamzíkov do aplikácie. Určujú ich pohlavie a zadávajú GPS súradnice.

„Dôležité je, aby človek, ktorý ide kamzíky sčítavať poznal dané okolie. Pretože vtedy vieme odhadnúť, kde sa tie kamzíky budú nachádzať,“ vysvetľuje dobrovoľníčka Jana Špiaková.

Sčítavaniu kamzíkov sa v Správach venovala redaktorka Miriam Hozzová:

Stabilizovaná populácia

Janka je dobrovoľníčka aj odborníčka, o kamzíkoch písala dizertačnú prácu. Pravidelne prichádza na jarné aj jesenné sčítavanie. S touto aktivitou sa začalo v Tatrách v 50.rokoch minulého storočia.

„Počas sčítania sme zaznamenali dva veľké úbytky počtu. Prvé bolo v 60. rokoch a druhé v 90. rokoch, kedy stavy klesli na nejakých 180 kusov,“ spomína dobrovoľníčka Jana.

V súčasnosti je populácia kamzíka stabilizovaná. Početnosť sa pohybuje okolo tisícky. Kým jarné sčítavanie sa zameriava na prírastky mláďat, jesenné zasa mapuje stav populácie kamzíka vrchovského tatranského pred zimou. Práve v tomto období začína kamzičia ruja.

„Keď je pokročilejšie obdobie ruje, tak môžeme vidieť aj vzájomné súboje. Bojujú o samice, rožkami narážajú do seba. Je to aj počuť, rozlieha sa to po dolinách,“ hovorí Leštinský.

Len vo Velickej doline sme v utorok (22. 10.) napočítali 20 kamzíkov. Presné čísla budú známe až o niekoľko dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko