Na hlavný obsah

V Tatranskom národnom parku sa začala jarná uzávera, prináša viaceré zmeny v návštevnom poriadku

Proti novému poriadku namietajú aj ďalší športovci.

V Tatranskom národnom parku sa začala jarná uzávera, prináša viaceré zmeny v návštevnom poriadku
Dobrou správou je, že uzávery sú kratšie. Foto: RTVS

V Tatranskom národnom parku (TANAP) sa v utorok (16. 4.) začala jarná sezónna uzávera. Priniesol ju nový návštevný poriadok a týka sa zákazu športových aktivít vysoko v horách. Jarná uzávera nadväzuje na stále trvajúcu zimnú. Obe sa skončia 31. mája.

„Príroda potrebuje na jar čas sa zobudiť. Prichádzajú na svet mláďatá. Je to ochrana nielen fauny, ale aj flóry,“ vysvetlila hovorkyňa Správy TANAP Nina Obžutová.

Obmedzenie jarného pohybu v tatranských dolinách rešpektujú skialpinisti už roky. Horolezci však mohli liezť aj v jarných mesiacoch. Po novom sa zákaz vzťahuje aj na nich.

„Je to novinka. Bežne sa liezlo od jari až do jesene. Toto obmedzenie nás, samozrejme, neteší,“ povedal horolezec a člen horolezeckého spolku JAMES Peter Köteles.

„Počas jarnej uzávery sa končí možnosť vykonávať určité športy vo vyhradených areáloch. Toto sa týka horolezectva, zimnej turistiky a skialpinizmu,“ priblížila Obžutová. Horolezci vnímajú obmedzenie jarného lezenia v Tatrách ako nelogické.

„Skialpinista sa pohybuje v oveľa väčšom areáli – dve až tri doliny prejdú na lyžiach. Tam je asi dôvod na uzáveru a ochranu, ale horolezci prídu pod stenu a sú v jednej ceste celý deň. Čiže horolezec sa pohybuje na malom území,“ dodal Köteles.

Proti novému návštevnému poriadku namietajú aj ďalší športovci. Pripomienok prišlo viac ako 80. „Správa TANAP bude citlivo zvažovať, ktoré z týchto pripomienok bude možné zapracovať do úprav návštevného poriadku. Zatiaľ sa o zmene trvania jarnej uzávery neuvažuje,“ uviedla Obžutová.

Uzávere v Tatranskom národnom parku sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Šesť týždňov pokoja pre zvieratá

Šesť týždňov pokoja je podľa skúseného zoológa pre zvieratá životne dôležité. Rodia sa kamzíky, medvedice vyvádzajú mladé a vyhrabávajú sa svište. Aj najmenšie vyrušenie môže znamenať úbytok prísne chránených druhov.

„Svište sú u nás preto vzácne, že je to ich najsevernejšie rozšírenie v Európe. Disciplína turistov, to je to hlavné, s čím sa stretávame, tie nezbedy, ktoré sa hore robia,“ zoológ a odborník na svište Pavel Ballo.

Dobrou správou je, že uzávery sú kratšie. Letná turistická sezóna sa začne prvýkrát už 1. júna. Turisti sa teda dostanú do vysokohorských dolín a na štíty o pätnásť dní skôr, ako to bývalo.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny