Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Ďalšie zmeny v mediálnom zákone: SNS uvažuje nad reguláciou internetových debát

Podľa opozície netreba všetko riešiť legislatívnymi zmenami.

Ďalšie zmeny v mediálnom zákone: SNS uvažuje nad reguláciou internetových debát
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Strana SNS okrem návrhu zákona o STVR plánuje riešiť aj prípadné zmeny v mediálnom zákone či infozákone.

SNS uvažuje nad novelou zákona, ktorá by umožnila regulovať internetové debaty. „Asi všetci chceme všetci, aby sme aj v internetovom priestore identifikovali ľudí, ktorí páchajú trestný čin. Ktorí sa živia tým, že vyvolávajú nenávisť,“ uviedol predseda strany SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko.

„Minimálne prevádzkovateľ bude musieť mať ich e-mailovú adresu, IP, nejaké identifikačné parametre, aby sme vedeli, keď tam bude nejaké hrubé vyhrážanie alebo niečo také, identifikovať toho diskutujúceho,“ priblížil predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

Pripravovaným zmenám v mediálnom zákone sa v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Janičíková:

,,Pokiaľ sa to má týkať len diskusií pod článkami v digitálnych médiách, tak tam je tá exekúcia, podľa môjho názoru, zložitá. Ale najmä nie je to nič, čo by zásadným spôsobom zmenilo kvalitu diskusie v digitálnom priestore, pretože tá sa odohráva na sociálnych sieťach,“ upozorňuje podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS).

Národný mediálny úrad

Predseda SNS Andrej Danko povedal, že by malo dôjsť aj k rozsiahlejším zásahom do mediálneho zákona. Do úvahy podľa neho prichádza aj vytvorenie národného mediálneho úradu.

„Potrebujeme aj nové mediálne zákony, nové pravidlá fungovania tak, aby ak zverejňujete informácie, aby ste mali svoje zdroje. Ak sú pravdivé, stojíte si za nimi, ale ak vám dokážeme, že ste klamali, tak musíme mať možnosť sa aj my, na tej druhej strane, sa vedieť brániť,“ povedal Danko.

Podľa opozície netreba všetko riešiť legislatívnymi zmenami. Rovnako vníma dôležitosť dodržiavania novinárskej etiky.

„Nemyslím si, že zošnurovaním médií sa niečo zlepší. Každý jeden redaktor a novinár si musí uvedomiť, že aj na ňom je váha zodpovednosti, čo podá občanovi,“ vyhlásil predseda KDH Milan Majerský.

„Skutočná regulácia novinárskej etiky môže fungovať len na autoregulačnom princípe. Vnímam tam priestor pre samotnú novinársku obec, aby viac tlačila na dodržiavanie novinárskych etických princípov,“ uviedla Jaurová.

Podľa predsedu mediálneho výboru Romana Michelka, SNS na jeseň plánuje predstaviť zásadnejšie zmeny mediálneho zákona či zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Úpravy by mali kopírovať nemecký model.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko