Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Erik Kaliňák bol na rokovaní vlády v Handlovej: Opísal, ako prežíval atentát na premiéra

Po dvoch operáciách je premiér Fico stále v nemocnici, jeho stav je stabilizovaný.

Erik Kaliňák bol na rokovaní vlády v Handlovej: Opísal, ako prežíval atentát na premiéra
Na snímke poslanec Národnej rady SR Erik Kaliňák (Smer-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Osudného výjazdového zasadnutia vlády v Handlovej sa v stredu (15. 5.) medzi inými zúčastnil aj podpredseda strany Smer-SD a poslanec parlamentu Erik Kaliňák. V diskusnej relácii Rádia Slovensko Otvorene s Annou Vargovou opísal, ako prežíval momenty bezprostredne po streľbe na premiéra Roberta Fica.

„Boli sme na prvom poschodí, kde sme počuli výstrely. Najskôr sme počuli potlesk, potom výzvy od fanúšikov, aby k nim premiér podišiel a potom nejaké zvuky. Tie sme so zdvihnutým obočím okomentovali: čo niekto strieľa?“ opisuje Kaliňák.

„Prišli sme k oknu – páchateľ bol na zemi a auto s premiérom nikde,“ dodal. Podľa vlastných slov v tom momente stále dúfal, že k útoku došlo, ale k zásahu nie. Až potom sa dozvedel, že premiéra zasiahli štyri strely.

Po dvoch operáciách je premiér Fico stále v nemocnici, jeho stav je stabilizovaný a je mimo ohrozenia života. Erik Kaliňák zatiaľ nemal príležitosť predsedu vlády v nemocnici navštíviť, primárne s ním komunikuje minister obrany Robert Kaliňák.

Parlamentná schôdza bude pokračovať

Okrúhly stôl politických strán, na ktorý po atentáte na premiéra pozývali prezidentka Zuzana Čaputová a jej nástupca Peter Pellegrini, a ktorý mal byť nástrojom zmierenia na politickej scéne, sa v utorok (21. 5.) nakoniec konať nebude.

„Vieme si sadnúť k stolu a nastaviť si komunikáciu inak a nanovo. Ale predtý, než si k nemu sadneme, tak ten by mal byť ten stôl čistý a mala byť prebehnúť sebareflexia,“ vyhlásil Kaliňák.

Ako príklad podobnej sebareflexie uviedol pedagóga Karola Lovaša, ktorý sa v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 verejne ospravedlnil za všetky útoky na Roberta Fica.

V utorok (21. 5.) sa uskutoční poslanecké grémium a potom parlamentná schôdza. „Pripravujú uznesenie, ktoré bude obsahovať odsúdenie tohto činu a akéhokoľvek násilia a výzvu na zmier,“ priblížil Kaliňák.

Podľa neho sa vláda nechystá pozastaviť prerokovávanie kontroverzných zákonov o STVR či Fonde na podporu umenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko