Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Zbaviť sa stromov a krovín mimo lesa bude ľahšie. Poľnohospodári to vítajú, ochranári sa obávajú masívneho výrubu drevín

Minister životného prostredia to odmieta.

Zbaviť sa stromov a krovín mimo lesa bude ľahšie. Poľnohospodári to vítajú, ochranári sa obávajú masívneho výrubu drevín
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo životného prostredia zjednodušuje výrub stromov a krovín, ktoré rastú mimo lesa. Rezort tvrdí, že vychádza v ústrety poľnohospodárom a odstraňuje byrokraciu. Farmári schválenie zákona privítali. Ochranári však upozorňujú, aby zmena nebola účelová.

Martin Malatinec farmárči na Podpoľaní. Z vlastných skúseností vie, že čistenie pozemkov od náletových drevín je zdĺhavé a náročné.

,,Vyzerala takto, keď sme ju začali čistiť. Predtým sme 10 rokov skúšali vybavovať rozhodnutím povolenia, čo bolo nemožné, lebo stále sa niekto do toho odvolal,“ priblížil poľnohospodár Martin Malatinec.

,,Chceme, aby nám pôda neunikala a nezmenšovala sa. Za posledné roky sa viac ako 200-tisíc hektárov pôdy znížilo takýmito samonáletmi a vznikajú aj biele plochy,“ povedal podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej komory Miroslav Štefček.

Zjednodušeniu výrubu stromov a krovín sa v Správach RTVS venoval Dominik Veľas:

Zasiahnuté lúky musia poľnohospodári čistiť opakovane. ,,Tri až päť rokov to musíte domučovať, dočisťovať, aby sa ten nálet znova neobnovil. To sú ďalšie náklady každý rok 200 až 300 eur na hektár,“ uviedol Malatinec.

Stromy mimo lesov sú dôležité

Podľa ochranárov sú dôležité aj stromy mimo lesov, ktoré umožňuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny vyrúbať bez povolenia.

,,Mimo lesné pozemky nie sú iba lúčne pozemky a stromy naozaj musia existovať nie len v lese a parkoch. Vlastne aj všade v krajine preto, lebo tvoria kostru ekologickej stability krajiny,“ vyhlásila ekologička z WWF Slovensko Martina Paulíková.

,,Na Podpoľaní aj po celom Slovensku máme konkrétne biopásy, kadiaľ migruje zver. Častokrát vedú cez trávnatý porast, ktorý je zarastený. V územnom pláne obce máme, že je to ako biokoridor a ten sa skrátka vyrúbať nesmie,“ uviedol Malatinec.

Ochranári upozorňujú na to, aby zmena zákona nebola účelová a nespustila masívny výrub drevín. Minister to odmieta. ,,Uľahčeným spôsobom výrubu náletových drevín nie je len o poľnohospodároch. Je to o tom, aby zo Slovenska nebolo jedno veľké burinovisko. Vyslovene odmietame tvrdenia, že poľnohospodári sú nepriatelia životného prostredia,“ vyhlásil minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (SNS)

Envirorezort pôvodný návrh zákona doplnil. K výrubom sa bude môcť do 15 dní vyjadriť Štátna ochrana prírody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko