Na hlavný obsah

Podmienky kolúznej väzby nie sú nastavené správne, tvrdí Kollár. S Kolíkovou sa už bavil o zmenách

Pellegrini zmeny podmienok podporuje.

Podmienky kolúznej väzby nie sú nastavené správne, tvrdí Kollár. S Kolíkovou sa už bavil o zmenách
Na kombosnímke zľava Peter Pellegrini a Boris Kollár. Foto: TASR/ koláž RTVS

Neprináleží mi komentovať vyšetrovanie a postup polície, ale nemalo by sa končiť samovraždami, kolúzna väzba a jej podmienky na Slovensku nie sú nastavené správne. V reakcii na smrť Františka Böhma to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a dodal, že s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) sa už bavil o zmenách. Ako príklady uviedol susedné Rakúsko, kde je podľa Kollára maximálna dĺžka kolúznej väzby na úrovni dvoch mesiacov a Česko, kde sú to tri mesiace. „Ak by sme to mali ako v Česku, spolu s možnosťou predĺženia o ďalšie tri mesiace, bude to postačujúce,“ uviedol Kollár, ktorý by podmienky v kolúznej väzbe „prirovnal možno až k mučeniu.“

Poslanec NR SR a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini s Kollárovými slovami o zlom nastavení kolúznej väzby súhlasil. „Prípad Milana Lučanského a Moniky Jankovskej, teraz samovražda jedného z kajúcnikov vo mne vzbudzujú pocit, že niečo nie je v poriadku,“ uviedol Pellegrini. Šéf parlamentu Pellegrinimu pripomenul, že Smer-SD, v ktorom pôsobil, za 12 rokov podmienky kolúznej väzby neupravil.

Kollár priznal, že koalícia nezvláda komunikovanie opatrení v súvislosti s pandémiou. „Ľudia musia dopredu vedieť, čo sa bude meniť, musíme si vstúpiť do svedomia.“ Ďalej uviedol, že úrady mali už dávnejšie zaviesť štátnu karanténu ako počas prvej vlny pandémie. Ako možné zlepšenie jej vývoja na Slovensku označil kontroly na hraniciach. „Nekontrolujeme prílev ľudí spoza hraníc,“ poznamenal. Pellegrini kritizoval režim na hraniciach a fakt, že ľudí prichádzajúcich z Veľkej Británie nikto nekontroloval. „Chaos v riadení môže zachrániť len to, ak to do rúk vezmú odborníci,“ uviedol.

Kollár obhajoval predošlé kolá celoplošného testovania, podľa neho zachytili mnoho infikovaných ľudí. „Zlyhalo nám ale trasovanie, štát naň nebol pripravený,“ skonštatoval líder hnutia Sme rodina a kritizoval konanie demonštrácií a mítingov, ktoré organizovali niektoré opozičné strany. „Ak ľudia vidia bývalých premiérov nabádať ich k nezodpovednému správaniu, nečudujme sa výsledkom v nemocniciach.“ Pellegrini reagoval, že on a jeho stranícki kolegovia opatrenia vlády nespochybňovali, navrhol, aby štát občanom starším ako 65 rokov dodával balíček vitamínov a respirátory. Expremiér tiež skritizoval komunikáciu premiéra Igora Matoviča (OĽANO).

Kollár na prípadnú výmenu premiéra poznamenal, že „tento post má hnutie OĽANO a ja rešpektujem, že tam nominovalo Matoviča.“ Prízvukoval, že do koalície nešiel pre to, aby v nej upokojoval vzťahy, ale napĺňal program svojho hnutia. Pellegrini vládu označil za rozhádanú, amatérsku a v rozvrate, podľa neho je referendum o predčasných voľbách „jedinou cestou ako vyjsť von a dať možnosť ľuďom, ktorí sa pomýlil, voliť nanovo.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko