Na hlavný obsah

Súd prepustil Jankovskú z vyšetrovacej väzby, prokurátorka sa odvolala

Rozhodnutie nie je právoplatné.

Súd prepustil Jankovskú z vyšetrovacej väzby, prokurátorka sa odvolala
Na snímke obvinenú bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú privádzajú do budovy súdu. Foto: TASR

Bývalú štátnu tajomníčku na ministerstve spravodlivosti za Smer-SD Moniku Jankovskú prepustil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku z vyšetrovacej väzby. Rozhodol o tom sudca ŠTS v utorok (16. 2.) bez jej účasti. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátorka sa odvolala, vec ešte posúdi Najvyšší súd. Jankovská mala byť vo väzbe do 11. marca. 

Prokurátorka trvala na predĺžení väzby z dôvodu potreby vykonania ďalšieho dokazovania, uviedol Jankovskej obhajca Peter Erdős. „Osobne si myslím, že čiastočne sa priznala k spáchaniu trestnej činnosti,“ povedala prokurátorka Valéria Simonová s tým, že z jej pohľadu ide o špekulatívne priznanie, pri ktorom priznala iba tie skutočnosti, ktoré „sa jej hodia.“

Simonová vysvetlila, že žiadosť o predĺženie lehoty väzby Jankovskej, ako aj sudcu Richarda Molnára, podala z dôvodu, že naďalej prebieha vyšetrovanie, ktoré je náročné na čas, „je tam 21 obvinených a 49 skutkov,“ priblížila. Sudca v utorok zamietol Molnárovú žiadosť o prepustenie z väzby a predĺžil mu ju do 11. júna (viac tu).

V prípade, ak Najvyšší súd potvrdí rozhodnutie sudcu ŠTS, Jankovská pôjde na slobodu. Následne bude pod dohľadom probačného a mediačného úradníka a musí nosiť monitorovací náramok. Momentálne sa nachádza v trenčianskej nemocnici, podľa Erdősa si jej zdravotný stav vyžaduje hospitalizáciu a z tohto dôvodu sa nezúčastnila utorkového výsluchu. Koncom januára pokúsila o samovraždu užitím nadmerného množstva liekov.

Vo väzbe je od minuloročnej marcovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod názvom Búrka. NAKA vtedy zadržala 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Ďalšie obvinenia pribudli Monike Jankovskej po minuloročnej októbrovej akcii Víchrica. Od septembra 2020 figuruje aj ako obvinená v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima. 

Sudca 22. januára 2021 nevyhovel Jankovskej žiadosti o prepustenie z väzby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko