Na hlavný obsah

Dánsko a Nemecko si pre sankcie voči europoslancom predvolali čínskych diplomatov

K rovnakému kroku pristúpili Belgicko, Francúzsko i Litva.

Dánsko a Nemecko si pre sankcie voči europoslancom predvolali čínskych diplomatov
Muž s ochrannou maskou na tvári sa pozerá pred areálom nemocnice v Pekingu. Foto: TASR/AP

Dánsko si v utorok (23. 3.) predvolalo čínskeho veľvyslanca po tom, čo Peking v rámci odvetnej reakcie na sankcie EÚ súvisiace so zásahmi voči ujgurskej menšine sankcionoval aj neziskovú organizáciu, ktorú založil bývalý dánsky premiér Anders Fogh Rasmussen. Informovalo o tom dánske ministerstvo zahraničných vecí. Obdobný krok prijalo i Nemecko, píše agentúra AFP.

Čínsky veľvyslanec sa stretol s predstaviteľmi dánskeho rezortu diplomacie a bol informovaný o proteste Dánska voči zavedeniu sankcií na desiatich európskych predstaviteľov a organizácie. Na zozname sa nachádza i nadácia Aliancia demokracií (AoD), ktorú založil Rasmussen, predseda dánskej vlády v rokoch 2001-2009.

„Ak Čína sankcionuje slobodných kritických európskych politikov, inštitúcie a disidentov, len za to, že sa kriticky vyjadrili voči Číne, ide o jasný útok na slobodu prejavu občanov v Európe a Dánsku,“ uviedol vo vyhlásení dánsky minister zahraničných Jeppe Kofod. Zdôraznil, že čínske sankcie sa od sankcií EÚ odlišujú. Sankcie EÚ majú podľa jeho slov „dosah len na čínskych predstaviteľov, ktorí sú priamo zodpovední za závažné porušovanie ľudských práv“.

Nemecko vyzvalo na okamžité odvolanie sankcií

Na „naliehavé rozhovory“ si čínskeho ambasádora Wu Kchena v Berlíne predvolalo i nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Štátny tajomník nemeckého rezortu diplomacie Miguel Berger dal na stretnutí s čínskym veľvyslancom „jasne najavo postoj nemeckej vlády, podľa ktorej predstavujú sankcie Číny voči poslancom Európskeho parlamentu, vedcom a politickým inštitúciám, ako aj mimovládnym organizáciám neprimeranú eskaláciu, ktorá zbytočne vytvára napätie vo vzťahoch medzi EÚ a Čínou“.

Rezort diplomacie nazval sankcie „nepochopiteľným krokom“ a vyzval Čínu, aby ich „okamžite odvolala“. Sankcie EÚ pritom zdôvodnilo ako „reakciu na dramatickú ľudskoprávnu situáciu“ Ujgurov v Sin-ťiangu. „Je teraz na čínskej vláde, aby zlepšila situáciu ohľadom ľudských práv v Sin-ťiangu a rešpektovala práva Ujgurov a iných menšín v Sin-ťiangu,“ dodalo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet