Na hlavný obsah

Krajniak podáva demisiu, chce tým čo najrýchlejšie ukončiť koaličnú krízu

O rozhodnutí už informoval prezidentku.

Krajniak podáva demisiu, chce tým čo najrýchlejšie ukončiť koaličnú krízu
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak z hnutia Sme rodina podáva demisiu. O rozhodnutí už informoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú.

„Vzdávam sa postu ministra sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Svoju demisiu chápem ako krok k čo najskoršiemu ukončeniu koaličnej krízy. Myslím si, že každá koaličná strana by mala urobiť politické gesto a ukázať, že je ochotná sa aj niečoho vzdať,“ vyhlásil v pondelok (15. 3.) Krajniak s tým, že fungovanie ministerstva je zabezpečené. „Telefonovali sme s pani prezidentkou, tá určite poverí niekoho, aby mohol viesť tento rezort aj v čase pandémie,“ dodal.

Cirkus pokračuje, tvrdí Kollár

Predseda hnutia Boris Kollár reagoval na pondelkové vyhlásenia koaličných partnerov, ktorí požadujú výmenu na poste predsedu vlády. „Po vypočutí dvoch tlačoviek koaličných partnerov musím konštatovať, že cirkus pokračuje,“ podotkol.

Považuje za zbytočné ich tvrdenia o tom, že nechcú predčasné voľby. „Ani ja ich nechcem, ale priznajme si, že robíme všetko preto, aby tie predčasné voľby boli,“ dodal. Potvrdil, že hnutie chce dovládnuť v štvorkoalícii a odmietol menšinovú vládu, vie si však predstaviť pokračovať v trojkoalícii. Zopakoval, že Sme rodina nemá žiadne personálne požiadavky na výmenu jednotlivých členov vlády. „Nenaznačujeme nič,“ reagoval na to, či Krajniakovou demisiou očakávajú rovnaké gesto aj od koaličných partnerov.

Odstúpenie premiéra Igora Matoviča a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) podľa neho aktuálnu krízu nevyrieši, keďže sa vrátia do parlamentu a naďalej budú predsedami koaličných strán. „A cirkus sa presunie z vlády do parlamentu. Konflikt si medzi sebou prenesú na koaličnú radu. Mali by sa pomeriť a ustúpiť od svojich eg, nájsť si cestu k sebe s tým, že sa majú pozerať na blaho ľudí a nie sa vybíjať,“ vyhlásil Kollár.

Krajniak sa vráti do parlamentu

Po odchode z postu ministra práce sa Krjaniak vráti do Národnej rady (NR) SR ako poslanec, potvrdila Linda Tribusová z tlačového oddelenie hnutia Sme rodina. Pre agentúru TASR dodala, že hnutie zároveň odmieta špekulácie, že by plánovalo jeho nomináciu do funkcie šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS).

„Pán Krajniak sa vracia na post poslanca, ktorého mandát získal vo voľbách 2020. Hnutie Sme rodina neplánuje pána Krajniaka nominovať za šéfa SIS, je to absurdné a odmietame akékoľvek špekulácie v takomto duchu,“ dodala Tribusová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko