Na hlavný obsah

Najvyšší súd poslal Jankovskú a exsudcu Molnára na slobodu

Obaja sú obvinení v rámci akcie Búrka.

Najvyšší súd poslal Jankovskú a exsudcu Molnára na slobodu
Na snímka bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská a bývalý sudca Krajského súdu v Bratislave Richard Molnár. Foto: TASR / koláž RTVS

Najvyšší súd (NS) SR vo štvrtok (4. 3.) prepustil z väzby na slobodu bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú a exsudcu bratislavského krajského súdu Richarda Molnára.

„Senát 5T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu a pri konštatovaní kolúznej a preventívnej väzby, ako aj dôvodnosti trestného stíhania, väzbu u oboch obvinených nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka a prijatím peňažnej záruky vo výške 100 000 eur,“ priblížila hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

Senát im zároveň uložil viaceré povinnosti a obmedzenia vrátane ich kontroly elektronickým náramkom.

Sudca Špecializovaného trestného súdu 16. februára rozhodol o prepustení Jankovskej z vyšetrovacej väzby. Rozhodnutie nebolo právoplatné. Proti nemu sa odvolala prokurátorka, ktorá z dôvodu potreby vykonania ďalšieho dokazovania trvala na predĺžení väzby. V prípade Molnára ŠTS v rovnaký deň zamietol žiadosť exsudcu o prepustenie z väzby a, naopak, predĺžil mu ju do 11. júna.

Jankovskú vo štvrtok ihneď po prepustení z väzenskej nemocnice v Trenčíne opäť zadržala polícia, následne sa zrútila a previezli ju do trenčianskej nemocnice, informuje redaktorka RTVS Dominika Kusá.

Opätovné zadržanie Jankovskej súviselo s kauzou trenčianskej reštaurácie a baru Fatima, v ktorej je obvinená z marenia spravodlivosti. Majiteľ lukratívnej nehnuteľnosti, podnikateľ Ondrej Janíček, roky tvrdí, že vďaka rozhodnutiu Jankovskej, v tom čase trenčianskej okresnej sudkyni, sa k Fatime dostala mafiánska skupina čongrádyovcov. Za predmetné rozhodnutie mala zobrať úplatok.

Jankovská sa po prepustení zrútila a previezli ju do trenčianskej nemocnice.Foto: Redaktorka RTVS Dominika Kusá
Foto: Redaktorka RTVS Dominika Kusá

Moniku Jankovskú a Richarda Molnára zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) 11. marca 2020 v rámci akcie Búrka, ktorá bola zameraná na korupčnú trestnú činnosť sudcov. Odvtedy sú bývalá štátna tajomníčka a exsudca stíhaní väzobne. Jankovská je obvinená z prijímania úplatku a z podplácania. Molnár podobne z prijímania úplatkov a zasahovania do nezávislosti súdu. Bývalú štátnu tajomníčku museli 31. januára tohto roku eskortovať z banskobystrickej väznice do väzenskej nemocnice v Trenčíne. Dôvodom prevozu bolo nadmerné užitie liekov proti úzkosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko