Na hlavný obsah

Pčolinského budú stíhať väzobne, rozhodol súd

Po konaní ho exportovali do ústavu v Leopoldove.

Pčolinského budú stíhať väzobne, rozhodol súd
Na snímke bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský. Foto: TASR

Z korupcie obvinený končiaci riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský bude stíhaný väzobne. V nedeľu (14. 3.) o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Dôvodom väzby je obava z ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti, ide tak o kolúznu a preventívnu väzbu. „Súd zamietol žiadosť obvineného nahradenia väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka. Rozhodnutie nie je právoplatné, nakoľko obvinený podal voči nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR,“ povedala Kudjáková. Sudca pre prípravné konanie rozhodoval približne deväť hodín.

Výpoveď Beňu a Makóa

Pčolinského obhajkyňa Eva Mišíková uviedla, že akceptujú rozhodnutie ŠTS a odvolali sa voči nemu. Dodala, že písomné zdôvodnenie odvolania vyhotoví až po doručení písomného zdôvodnenia rozhodnutia ŠTS. Advokátka zdôraznila, že mimo výpovedí dvoch svedkov, bývalého námestníka SIS Borisa Beňu a bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, nepredložil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiadne ďalšie dôkazy.

Prokurátor ÚŠP Peter Kysel po rozhodnutí ŠTS uviedol, že Pčolinského nebolo treba zbavovať mlčanlivosti, pretože zákon nepovažuje za utajovanú skutočnosť spáchanie trestnej činnosti verejným činiteľom. Doplnil, že účelom výsluchu nebolo zisťovanie metód utajenia, ktorými SIS disponuje.

Pčolinského podľa Kysela opätovne poučili o rozsahu poskytovania informácií. „Bolo mu vysvetlené, že ako obvinený má právo poskytovať na svoju obranu všetky skutočnosti, aby sa mohol kvalifikovane brániť. Bolo mu takisto vysvetlené, že účelom výsluchu nie je zisťovanie žiadnych postupov, metód a spôsobov utajenia, ktorými disponuje SIS zo zákona,“ povedal prokurátor.

Všetky otázky podľa prokurátora smerovali k tomu, aby sa vyjadril k skutku a trestnej činnosti. „Po poučení a porade s obhajkyňou to akceptoval a vysvetlil svoj postoj k danej veci,“ spresnil. Kysel povedal, že nemôže komentovať rozsah dokazovania ani sa vyjadrovať k výpovediam. „Dôkazný stav je dostatočný na to, že bolo vznesené obvinenie,“ vysvetlil.

Prokurátor: Nepociťujem tlak

Prokurátor nevedel posúdiť, či trestné oznámenie, ktoré mal Pčolinský podávať vo februári, súvisí s týmto prípadom. „Ja ho momentálne nemám ako súčasť vyšetrovacieho spisu. Bolo predkladané až pri výsluchu obvineného,“ ozrejmil s tým, že sa to bude musieť preskúmať.

Nechcel sa vyjadrovať ani k sobotným (13. 3.) výrokom predstaviteľov Sme rodina. Podľa svojich slov cíti tlak a vyšší záujem médií len v tom rozsahu, že ide o exponovanú osobu, ktorá je vo vysokej štátnej funkcii. „Nepociťujem žiadny tlak, čo sa týka vyšetrovania a čo sa týka úkonov trestného konania,“ doplnil Kysel.

Pčolinský sa v nedeľu vzdal funkcie riaditeľa SIS. Podľa jeho advokátky Evy Mišíkovej nebude vzhľadom na vzniknutú situáciu zastávať žiadne funkcie ako verejný činiteľ.

Prokurátor ÚŠP podal návrh na vzatie do väzby Pčolinského na ŠTS v sobotu 13. marca. Podnet na podanie návrhu na jeho vzatie do väzby doručil vyšetrovateľ prokurátorovi ÚŠP v piatok (12.3.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko