Na hlavný obsah

Česká republika vyhostí ďalšie desiatky zamestnancov ruského veľvyslanectva

Vláda zastropuje počet pracovníkov na ambasáde.

Česká republika vyhostí ďalšie desiatky zamestnancov ruského veľvyslanectva
Ruský veľvyslanec v Českej republike Alexandr Zmejevskij odchádza z budovy českého ministerstva zahraničných vecí v Prahe. Foto: TASR/AP

Minister zahraničných vecí Českej republiky za ČSSD Jakub Kulhánek vo štvrtok (22. 4.) oznámil, že Česi vyhostia ďalšie desiatky pracovníkov na ruskom veľvyslanectve. Moskva bude mať na ich stiahnutie čas do konca mája. Rusi sa vo štvrtok do 12.00 h nevyjadrili k požiadavke Čechov, aby prijali späť 20 vyhostených českých diplomatov. Informuje o tom web iDNES.cz.

Kulhánek, podľa ktorého Rusko narušilo suverenitu ČR, tiež uviedol, že vláda zastropuje počet diplomatov ruskej ambasády tak, aby zodpovedal počtu českých pracovníkov na veľvyslanectve ČR v Moskve. „Dúfali sme, že Rusko uzná neprimeranosť svojej reakcie, ale náš návrh zostal bez odpovede. Rozhodli sme sa adekvátne reagovať,“ doplnil slová šéfa diplomacie premiér Andrej Babiš.

Minister dodal, že Praha „nechce nič eskalovať“. Zdôraznil, že Česko je suverénny štát a že tento krok nie je namierený voči Rusom a ruskému národu, ale súvisí s aktivitami ruských tajných služieb GRU na českom území.

Server iDNES.cz pripomína, že teraz je na ruskej ambasáde 27 diplomatov a 67 administratívno-technických pracovníkov. Naopak, na českej ambasáde v Moskve je aktuálne päť diplomatov a 19 administratívno-technických pracovníkov. ČR by tak mala na vyrovnanie počtu odvolať 22 diplomatov a 48 ďalších pracovníkov, teda spolu 70 osôb. Kulhánek už skôr uviedol, že by sa opatrenie mohlo dotknúť 60 ľudí. Presné čísla vo štvrtok neprezradil, pretože je podľa neho možné, že Ruská federácia vyhostí ďalších českých diplomatov.

„Praha sa vydala cestou poškodzovania vzájomných vzťahov. Odpoveď bude nasledovať čoskoro,“ uviedla v reakcii Zacharovová, ktorú citovala televízia ČT24.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet