Na hlavný obsah

Rusko reaguje, vyhostí 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve

Na opustenie krajiny majú čas do pondeľňajšej polnoci.

Rusko reaguje, vyhostí 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve
Na snímke pohľad z Veľkého moskovského mosta neďaleko Kremľa v Moskve a osoba držiaca v ruke českú vlajku. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Rusko vyhostí 20 zamestnancov českej ambasády, z krajiny musia odísť do pondelňajšej (19. 4.) polnoci. Ruské ministerstvo zahraničia to podľa nedeľňajšieho (18. 4.) vyhlásenia tlmočilo českému veľvyslancovi v Moskve Vítězslavovi Pivoňkovi. Toho si v nedeľu predvolalo v reakcii na rozhodnutie Českej republiky vyhostiť 18 ruských diplomatov pre podozrenie, že príslušníci ruskej tajnej služby sa podieľali na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014.

„Veľvyslanec Pivoňka sa vrátil z ruského ministerstva zahraničných vecí. Informovali ho, že ruská strana vyhosťuje 20 pracovníkov českej ambasády v Moskve. Termín na opustenie Ruskej federácie bol stanovený do zajtrajšej polnoci,“ uviedol pre web Blesk Zprávy český minister vnútra a dočasný šéf rezortu diplomacie Jan Hamáček.

Podľa Hamáčka v pondelok (19. 4.) zasadne krízový štáb ministerstva zahraničných vecí ČR, ktorý by mal vyslať do Moskvy letecký špeciál, aby dopravil vyhostených českých občanov naspäť do vlasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet