Na hlavný obsah

Moskva je zo Slovenska sklamaná, odpoveď na seba nenechá dlho čakať

Kroky Slovenska považuje za nepriateľské konanie.

Moskva je zo Slovenska sklamaná, odpoveď na seba nenechá dlho čakať
Na snímke sídlo ruských prezidentov, moskovský Kremeľ. Foto: SITA/AP

Moskva je sklamaná nepriateľským konaním vlády SR, ktorá vo štvrtok (22. 4.) oznámila, že vyhostí troch zamestnancov ruskej diplomatickej misie. Opustiť územie Slovenskej republiky musia do siedmich dní. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení avizovalo, že „odpoveď na seba nenechá dlho čakať“. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej.

Podľa Zacharovovej je Moskva „hlboko sklamaná“ nepriateľským konaním „Bratislavy, ktorá sa rozhodla preukázať pseudosolidaritu s Prahou v prípade vykonštruovaného prípadu“ vo Vrběticiach. Avizovala, že odpoveď Ruska na kroky vlády SR „na seba nenechá dlho čakať“.

Rusko sľubuje, že zareaguje rýchlo a adekvátne

Leonid Sluckij, predseda výboru pre medzinárodné záležitosti Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, označil rozhodnutie vlády SR vyhostiť trojicu ruských diplomatov za provokáciu. Bratislava podľa neho dobrovoľne vstupuje do vazalského vzťahu s USA. Rozhodnutie vyhostiť troch ruských diplomatov „na znak solidarity so schizofrenickými obvineniami Prahy nie je o nič menším nezmyslom“.

„Rusko bude musieť na tieto provokatívne kroky Slovenska zareagovať a som si istý, že rýchlo a adekvátne,“ povedal Sluckij pred novinármi.

Rozhodnutiu slovenskej vlády podľa jej predsedu Eduarda Hegera (OĽANO) predchádzalo dôkladné vyhodnotenie informácií slovenských spravodajských služieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko