Na hlavný obsah

Veľvyslanci vyzývajú politikov: Nevyvolávajte pochybnosti o našej štátnej zrelosti

Reagujú tak na Matovičovu návštevu Maďarska.

Veľvyslanci vyzývajú politikov: Nevyvolávajte pochybnosti o našej štátnej zrelosti
Výhrada diplomatov sa týka návštevy Igora Matoviča (OĽANO, na snímke v popredí) v Maďarsku, kde rokoval o posúdené vakcíny Sputnik V. Foto: TASR

Útoky na zahraničnú službu škodia budovaniu modernej štátnosti, vyhlásili viacerí slovenskí diplomati. Politických predstaviteľov krajiny vyzvali, aby konali spôsobom, ktorý neoslabuje naše postavenie, nevyvoláva pochybnosti o našej štátnej zrelosti a neponižuje Slovensko a jeho inštitúcie.

Urobili tak v súvislosti s minulotýždňovou návštevou ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v Maďarsku, na ktorej ho pri rokovaniach o vakcíne Sputnik V s tamojším premiérom Viktorom Orbánom na jeho žiadosť nesprevádzal žiadny zástupca slovenskej diplomacie. Naopak, pozvánku na rokovania dostal poslanec Národnej rady (NR) SR György Gyimesi (OĽANO).

Diplomati verili, že sa skončili praktiky spred roku 1998

„Zahraničná služba je strategickým nástrojom štátu na presadzovanie a chránenie jeho záujmov a posilňovanie jeho vonkajšieho postavenia. Naša diplomacia za tri desaťročia svojho jestvovania prešla a zvládla rôzne zložité obdobia. Konala pri tom vždy lojálne, rešpektujúc apolitickosť a dôsledne sa vyhýbajúc zasahovaniu do vnútropolitickej súťaže,“ podčiarkli s tým, že slovenská zahraničná služba je inštitúcia, ktorú sa podarilo budovať v kontinuite, profesionálne a bez neprimeraných, stranícky motivovaných zásahov.

„Boli sme presvedčení, že sa doba, keď sme sa o aktivitách našich ústavných predstaviteľov dozvedali z médií alebo až od partnerov, skončila po roku 1998,“ dodali s tým, že hoci je pre veľvyslancov v aktívnej službe neštandardné a neobvyklé sa verejne vyjadrovať takýmto spôsobom, sú situácie, keď profesionálna diplomatická zdržanlivosť a diskrétnosť musia ísť bokom.

Je to urážka nielen slovenskej diplomacie, ale aj poníženie Slovenska, tvrdia

Skonštatovali, že v našich pomeroch je bezprecedentné spochybniť nezávislé a odborné inštitúcie vlastného štátu, zaútočiť na vlastnú zahraničnú službu, spochybňovať autoritu vlastného ministra zahraničných vecí, ignorovať písané a nepísané pravidlá pri výkone ústavnej funkcie toľkokrát, v takom krátkom čase a takej intenzite.

„Navyše tak urobiť v hlavnom meste a v prítomnosti lídra krajiny, ktorá je silne kritizovaná pre vážne deficity v oblasti právneho štátu, je urážkou nielen slovenskej diplomacie, ale ponížením Slovenska a ohrozením jeho štátnych záujmov tým najhorším spôsobom,“ podotkli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko