Na hlavný obsah

Hamas odmietol zodpovednosť za pristátie lietadla v Minsku

"Neuchyľujeme sa k takýmto metódam," vyhlásilo hnutie.

Hamas odmietol zodpovednosť za pristátie lietadla v Minsku
Zľava palestínsky demonštrant zabalený do zástavy Hamasu a lietadlo spoločnosti Ryanair, ktoré pre falošnú bombovú hrozbu nútene pristálo v Minsku. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Hamas v pondelok (24. 5.) odmietol tvrdenia bieloruských leteckých úradov, že lietadlo spoločnosti Ryanair bolo nútené pristáť v nedeľu (23. 5.) v Minsku po prijatí správy od tohto palestínskeho militantného hnutia, že na palube je bomba.

Hovorca Hamasu Fawzí Barhúm podľa agentúry Reuters poprel akúkoľvek spojitosť s prípadom. „Neuchyľujeme sa k takýmto metódam, ktoré môžu byť pokusom istých podozrivých strán démonizovať Hamas a potlačiť súčasné sympatie (medzinárodného spoločenstva) voči palestínskemu ľudu a ich legitímnemu vzdoru,“ povedal Barhúm.

„My, vojaci Hamasu, žiadame, aby Izrael prestal ostreľovať pásmo Gazy. Žiadame Európsku úniu, aby prestala Izrael v tejto vojne podporovať… Do lietadla bola umiestnená bomba. Ak nesplníte naše požiadavky, bomba exploduje nad Vilniusom 23. mája,“ píše sa v údajnom emaile, ktorý pred novinármi prečítal šéf leteckého oddelenia bieloruského ministerstva dopravy a komunikácie Arciom Sikorski.

Únia vyzvala na sankcie

Šéfovia vlád a štátov EÚ počas pracovnej večere v rámci prvej časti dvojdňového summitu vyzvali na cielené sankcie voči jednotlivcom aj proti organizáciám a hospodárskym subjektom, ktoré mali nejaký podiel na odklonení lietadla na trase Atény – Vilnius a na zadržaní mladého novinára a jeho spoločníčky.

Lídri EÚ v spoločnom vyhlásení zároveň uviedli, že ministri členských krajín vo formáte Rady EÚ prijmú opatrenia, ktoré zabránia bieloruským leteckým spoločnostiam lietať vo vzdušnom priestore EÚ, ako aj mať prístup na letiská pod správou krajín Únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet