Na hlavný obsah

Správa o bombe na palube prišla od Hamasu, vyhlásil Minsk

V Bielorusku nútene pristálo lietadlo s opozičným novinárom.

Správa o bombe na palube prišla od Hamasu, vyhlásil Minsk
Lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, ktoré cestovalo z Atén do Vilniusu a po bombovej hrozbe bolo odklonené do Minska, pristálo v nedeľu 23. mája 2021 na medzinárodnom letisku vo Vilniuse. Foto: TASR/AP

Bieloruské letecké úrady v pondelok 24. mája oznámili, že lietadlo spoločnosti Raynair bolo nútené pristáť v Minsku po prijatí správy údajne od palestínskeho hnutia Hamas, že na palube je bomba. Informovala o tom agentúra AFP.

„My, vojaci Hamasu, žiadame, aby Izrael prestal ostreľovať pásmo Gazy. Žiadame Európsku úniu, aby prestala Izrael v tejto vojne podporovať… Do lietadla bola umiestnená bomba. Ak nesplníte naše požiadavky, bomba exploduje nad Vilniusom 23. mája,“ píše sa v emaile, ktorý pred novinármi prečítal šéf leteckého oddelenia bieloruského ministerstva dopravy a komunikácie Arciom Sikorski.

Civilné lietadlo, ktoré bolo na ceste z Atén do litovského Vilniusu, muselo v nedeľu (23. 5.) pre falošnú bombovú hrozbu pristáť na letisku v Minsku. Medzi pasažiermi sa nachádzal aj bieloruský opozičný novinár a kritik bieloruskej vlády Raman Pratasevič, ktorého po pristátí bieloruské úrady zadržali. Počas prehliadky lietadla sa na palube nenašiel nijaký podozrivý predmet.

Prataševiča (26) spolu s druhým zakladateľom komunikačného kanálu Nexta Live na sociálnej sieti Telegram Sciapanom Pucilom (22) zaradili bieloruské orgány vlani v novembri na zoznam teroristických organizácií. Urobili tak na základe skorších obvinení z organizovania hromadných nepokojov, čo je trestný čin, za ktorý hrozí až 15 rokov väzenia. Kanál Nexta však vtedy upozornil, že terorizmus sa v Bielorusku trestá doživotným väzením alebo smrťou.

Európska únia v pondelok bieloruské úrady ostro odsúdila a pohrozila, že voči osobám zodpovedným za tento incident zareaguje sankciami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet