Na hlavný obsah

Suja končí ako riaditeľ NCZI, nahradí ho Capek

Zmenu oznámilo ministerstvo zdravotníctva.

Suja končí ako riaditeľ NCZI, nahradí ho Capek
Na snímke čoskoro bývalý generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Róbert Suja. Foto: TASR

Šéfom Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) bude od stredy 5. mája Pavol Capek. Vo funkcii končí Róbert Suja, ktorý bol dočasne poverený riadením NCZI od 9. marca. Potvrdila to v utorok (4. 5.) hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„Pod novým riaditeľom čaká NCZI reorganizácia krízového riadenia realizácie protipandemických opatrení a očkovania proti ochoreniu COVID-19. Pod novým vedením čaká projekt elektronického zdravotníctva eHealth transformáciu na systém novej generácie,“ priblížila Eliášová.

Dodala, že ambíciou NCZI bude vo výraznej miere uplatňovať hybridný model rozvoja, teda navýšiť podiel implementácie technických riešení vytvorených internými kapacitami. „Základom udržateľného rozvoja NCZI je schopnosť uspieť v silnom konkurenčnom prostredí na pracovnom trhu. Nový riaditeľ NCZI deklaroval zámer posilniť personálne a odborné kapacity aj prostredníctvom atraktívneho odmeňovacieho modelu,“ doplnila.

Skončil deň po upozornení na nízky záujem o očkovanie

Suja deň pred oznamom o zmene na riaditeľskom poste upozornil na to, že záujem o očkovanie na Slovensku je veľmi nízky. „Ak sa niečo nezmení, o tri, štyri týždne môžeme zatvoriť vakcinačné centrá,“ povedal v pondelok (3. 5.). Tiež poznamenal, že miera zaočkovanosti nedosiahne podľa neho ani 38 % a pri optimistickom scenári by mohlo byť v auguste zaočkovaných 48 % Slovákov.

Rovnako reagoval aj na informácie o cene celoplošného testovania, ktoré malo Slovensko stáť takmer pol miliardy eur. V tejto súvislosti poznamenal, že NCZI nedostalo zo strany štátu žiadnu finančnú podporu, napríklad na rozposielanie SMS správ.

Minister financií a expremiér Igor Matovič (OĽANO) v utorok ešte pred oficiálnym oznámením odchodu Suju povedal, že informácia o nízkom záujme o vakcináciu je dôležitým mementom a je rád, že to niekto pustil do obehu. „Mali by sme sa touto otázkou zaoberať, aby sa neotočila situácia, že budeme mať chladničky plné vakcín a nik nebude chodiť,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko