Na hlavný obsah

V bordovej fáze budú od pondelka už len dva okresy, ružových bude 44 (+mapa)

Nové rozdelenie schválila vláda.

Od pondelka 10. mája bude podľa covidového automatu Slovensko naďalej bez čiernych okresov a v rámci regionálneho rozdelenia už takmer aj bez bordových okresov (III. stupeň varovania). Oproti tohtotýždňovým desiatim ostanú od pondelka iba dva, a to Myjava a Považská Bystrica.

V červenej farbe (II. stupeň varovania) bude 33 okresov a v najnižšom I. stupni varovania (ružová farba) ich od nasledujúceho týždňa bude 44. Nové rozdelenie okresov v rámci regionálneho covidového automatu v stredu (5. 5.) schválila vláda.

Na Slovensku klesajú výjazdy záchranných služieb k pacientom, klesá tiež obsadenosť lôžok v nemocniciach, ktoré prijímajú menej ako 100 pacientov denne. Obsadenosť nemocníc je však stále na úrovni 60 %, čo odzrkadľuje naďalej relatívne vážnu epidemickú situáciu, uviedol na tlačovej konferencií k pandemickej situácii to v stredu (5. 5.) šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) potvrdil, že núdzový stav a s ním súvisiaci zákaz vychádzania preto zostávajú v platnosti aj napriek tomu, že ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) na stredajšom rokovaní vlády navrhovala jeho zrušenie. „Téma bola uzavretá s tým, že zostáva pôvodný stav. Z dôvodu epidemickej situácie, ktorá je,“ vysvetlil jeho opodstatnenie Lengvarský. Pripustil, že téma môže byť vzhľadom na vývoj situácie predmetom rokovania vlády aj na budúci týždeň.

Foto: MZ SR
Foto: MZ SR

Na Slovensko by malo do konca mája doraziť ďalších vyše 1,5 milióna dávok vakcín proti koronavírusu. Lengvarský priblížil, že rezort pracuje na analýze dát, ktorá by mala zabezpečiť, aby sa vedeli presúvať vakcíny na základe dopytu.

V súvislosti so záujmom ľudí o konkrétne vakcíny avizoval, že možnosť výberu bude možná, ak bude k dispozícii dostatok vakcín konzorcia Pfizer/BioNTech. „Pokiaľ bude situácia taká, že bude Pfizeru dosť aj v treťom kvartáli, nevylučujem takúto možnosť,“ uviedol. Pripustil, že už tento týždeň by sa mohlo otvoriť očkovanie látkou Pfizer/BioNTech pre vekovú kategóriu 55+, ak analýza ukáže, že počet prihlásených je nižší, ako sú aktuálne možnosti očkovania touto vakcínou.

Foto: MZ SR
Foto: MZ SR

Výsledky o Sputniku nie sú

Lengvarský zopakoval, že Slovensko stále nemá výsledky testov o ruskej vakcíne Sputnik V z Maďarska. Na otázku novinárov, kto je vlastníkom ruských vakcín na Slovensku odpovedal, že Sputnik „je majetok Ruska“, zároveň ale dodal, že ho Rusi nežiadajú vrátiť.

Uviedol, že čiastočne už bola doručená dodatočná dokumentácia, ktorú si Slovensko o vakcíne vyžiadalo od Moskvy, ale stále „nie všetka“. Priblížil, že situáciu riešia odborníci z rezortu zdravotníctva a potvrdil svoje skoršie vyjadrenia, že o očkovaní Sputnikom sa rozhodne do konca mája po doručení výsledkov testov z Maďarska i Ruska.

Za Suju rezort našiel náhradu

Minister zdravotníctva odmietol úvahy, že dôvodom odvolania Róberta Suju z postu generálneho riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) bola jeho tlačová konferencia, na ktorej kritizoval cenu za antigénové testovanie a upozornil, že záujem o očkovanie je veľmi nízky. „Ak sa niečo nezmení, o tri, štyri týždne môžeme zatvoriť vakcinačné centrá,“ povedal Suja v pondelok (3. 5.).

„Pán Suja nechcel byť na tejto funkcii, nechcel kandidovať vo výberovom konaní,“ vysvetlil Lengvarským s tým, že zastával post len dočasne. „Vzhľadom k tomu, že sme našli iného kandidáta zvnútra NCZI, tak sme ho vymenili,“ uzavrel. Suju v utorok (4. 5.) vo funkcii generálneho riaditeľa NCZI vystriedal Pavol Capek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko