Na hlavný obsah

Mení sa definícia zaočkovanej osoby aj výnimky pri cestovaní (+mapa)

Väčšina Slovenska je žltá.

Mení sa definícia zaočkovanej osoby aj výnimky pri cestovaní (+mapa)
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Od pondelka 14. júna nie je na regionálnej covidovej mape naďalej ani jeden okres v čiernej či bordovej fáze, teda v dvoch najvyšších stupňoch varovania. Dva okresy sú červené (II. stupeň varovania) a tri ružové (I. stupeň varovania).

V oranžovej farbe, teda v druhom stupni ostražitosti, je 19 okresov. Najviac, až 49 okresov, je žltých (I. stupeň ostražitosti). V takzvanom monitoringu, teda zelenej farbe, je šesť slovenských okresov.

Cestovný semafor

V cestovnom semafore naďalej platí rozdelenie do troch farieb z hľadiska rizika šírenia ochorenia COVID-19, a to na zelené, červené a čierne. Nastanú v ňom len minimálne zmeny.

Medzi zelenými, a teda najmenej rizikovými krajinami, budú stále všetky členské štáty EÚ, Austrália, Nový Zéland, Čína či Japonsko. Naopak, spomedzi predtým červených sa stanú čiernymi krajinami populárne dovolenkové destinácie Egypt a Thajsko či krajiny ako Mongolsko, Kuvajt, Kazachstan, Tadžikistan, Turkménsko a Uzbekistan.

Foto: Úrad verejného zdravotníctva
Foto: Úrad verejného zdravotníctva

Pred návratom z akejkoľvek krajiny je naďalej potrebné registrovať sa vyplnením formulára ehranica, pri leteckom návrate je potrebné vyplniť aj letecký formulár. Nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva tiež mení štatút zaočkovanej osoby.

Karanténa pri návrate zo zahraničia a výnimky

Po návrate na Slovensko zo zelených krajín je povinná 14-dňová domáca karanténa, ktorá sa týka aj všetkých osôb v spoločnej domácnosti a končí sa súčasne s izoláciou osoby, ktorá prišla zo zahraničia.

Cestujúci môže karanténu ukončiť negatívnym PCR testom po príchode do krajiny. Po novom nie je potrebné sa testovať iba na území Slovenska, osoba môže prísť už s negatívnym testom zo zahraničia.

Po návrate z červenej krajiny nasleduje 14-dňová domáca karanténa, ktorú môže navrátilec ukončiť negatívnym výsledok PCR testu najskôr na ôsmy deň po návrate do krajiny.

Návrat z čiernej krajiny naďalej znamená dvojtýždňovú karanténu. Na ôsmy deň sa musí navrátilec podrobiť PCR testu, avšak bez možnosti ukončenia karantény, a to ani v prípade, že by bol výsledok testu negatívny. Karanténa sa nevzťahuje iba na zaočkované osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v čiernej krajine a naopak.

Foto: Úrad verejného zdravotníctva SR
Foto: Úrad verejného zdravotníctva SR

Prevádzky

Kapacitné obmedzenia 1 osoba na 15 štvorcových metrov sa od pondelka (14. 6.) nevzťahujú na prevádzky v okresoch v monitoringu (zelené) a v I. stupni ostražitosti (žlté).

Pre niektoré druhy prevádzok sú stále v platnosti iné druhy kapacitných obmedzení, napríklad maximálny počet osôb pri stole v prevádzkach verejného stravovania.

V zariadeniach verejného stravovania sa podmienka dvojmetrového rozostupu medzi stolmi vzťahuje len na interiér.

V ružových a červených okresoch môžu prevádzky hudobných, divadelných, filmových a podobných predstavení organizovať predstavenia pre deti za nastavených protiepidemických opatrení.

Text vyhlášky sa v prípade obmedzenia činnosti prevádzok verejného stravovania a fitness centier zosúľaďuje s covidovým automatom. Takéto prevádzky budú v III. stupni varovania (bordová farba okresu) zatvorené. Prevádzky verejného stravovania môžu fungovať pre odber so sebou alebo cez donáškový predaj.

Pre prevádzky, kde možno výsledok negatívneho testu nahradiť potvrdením o očkovaní, sa upravujú lehoty zaočkovanosti tak, ako v prípade vyhlášky k režimu na hraniciach.

Organizácia hromadných podujatí

V prípade hromadných podujatí, ktorých všetci účastníci majú negatívny test na COVID-19 nie starší ako 12 hodín, sa po novom okrem antigénových a PCR testov bude môcť použiť aj LAMP test.

Pre podujatia, kde možno preukazovanie sa negatívnym výsledkom testu nahradiť potvrdením o očkovaní, sa taktiež upravujú lehoty zaočkovanosti tak, ako v prípade vyhlášky k režimu na hraniciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko