Na hlavný obsah

Mikulec nevidí dôvod na odchod z funkcie. Výzvu opozície vníma ako prejav nervozity

Ministra vnútra vyzvali na odchod Hlas aj Smer.

Mikulec nevidí dôvod na odchod z funkcie. Výzvu opozície vníma ako prejav nervozity
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nevidí dôvod na odchod z funkcie v čase, keď vláda napĺňa to, čo deklarovala pred voľbami a orgány činné v trestnom konaní odkrývajú zločineckú sieť na najvyšších úrovniach štátu.

Reagoval tak na výzvu na odstúpenie od mimoparlamentnej strany Hlas-SD, v ktorej pôsobia viacerí nezaradení poslanci. Odvolávanie Mikulca chce navrhnúť aj predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Výzvy na odchod prišli v súvislosti so situáciou v silových zložkách a po štvrtkovom (3. 6.) zadržaní riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa.

„Snahu opozície o moje odvolanie vnímam ako posledný pokus o záchranu všetkých, ktorí sú momentálne podozriví z trestnej činnosti. Heslo ‚padni komu padni‘ v tomto momente získava skutočne zásadný význam,“ uviedol minister vnútra v stanovisku, ktoré TASR poskytla riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová.

Minister vnútra hovorí o zúfalých snahách a pokusoch opozície, ktoré sú podľa neho „zrejme prejavom nervozity z neustále sa odkrývajúcich nových a nekalých praktík predošlej vlády tak, ako o tom dnes vypovedajú mnohí obvinení.“

Mikulec má podporu poslaneckého klubu OĽANO

Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša má minister vnútra plnú dôveru poslaneckého klubu hnutia OĽANO, „keďže dôsledne háji verejný záujem a je zárukou nezávislosti polície.“

Avizovaný pokus o zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze na ministrovo odvolanie vnímajú poslanci najsilnejšej vládnej strany „ako stupňujúcu sa hystériu a strach z nástupu spravodlivosti.“

Expremiéri Peter Pellegrini, nezaradený poslanec a líder Hlasu-SD, a Robert Fico by sa podľa Mikulca mali skôr zamýšľať nad vyvodením vlastnej zodpovednosti po výpovediach, ktoré „otvorene a veľmi jasne popisujú éru ich vládnutia“. Poukázal pritom na medializovanú časť výpovede obvineného bývalého policajného funkcionára Bernarda Slobodníka, ktorá hovorí o úplatkoch a dianí v bezpečnostných zložkách, ale aj iných sférach, ktoré pre mnohých znemožnili prístup k právu.

Smer chce Mikulca odvolávať počas riadnej júnovej schôdze

Smer-SD chce podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR na odvolanie Mikulca (OĽANO) až budúci týždeň. Strana chce, aby sa mimoriadne rokovanie konalo až počas riadnej schôdze, ktorá je plánovaná podľa harmonogramu od 15. júna. Informoval o tom Robert Fico na piatkovej (4. 6.) tlačovej konferencii.

Fico už garantoval 26 podpisov poslancov na iniciovanie odvolávania ministra. Na zvolanie mimoriadneho rokovania parlamentu ich treba aspoň 30. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) musí následne po podaní návrhu schôdzu zvolať do do siedmich dní. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko