Na hlavný obsah

Žilinka predstúpil pred ústavnoprávny výbor

Obhajoval svoje rozhodnutia zrušiť obvinenia voči Pčolinskému a Haščákovi.

Žilinka predstúpil pred ústavnoprávny výbor
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka obhajoval niekoľko hodín pred poslancami ústavnoprávneho výboru svoje nedávne rozhodnutie, keď zrušil obvinenia z korupcie voči bývalému šéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému či finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi. Ten bol podozrivý v prípade kupčenia s nahrávkou Gorila.

Koalícia ho za to ostro kritizuje a vyčíta mu, že prakticky oslobodil oboch spomínaných aktérov. Generálny prokurátor takéto vyhlásenia odmieta a zdôrazňuje, že ak vyšetrovatelia prídu s novými dôkazmi, môžu dotyčných opakovane obviniť a prípady môžu dospieť až pred súd. Odznelo v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

„Povedzte mi jednu civilizovanú krajinu, napríklad Českú republiku, kde generálny prokurátor zvrchu má právo oslobodiť niekoho, koho chce konajúci prokurátor obžalovať,“ obrátil sa na Žilinku podpredseda ústavnoprávneho výboru Alojz Baránik (SaS).

Generálny prokurátor zrušil obvinenia na základe paragrafu 363. Svoje rozhodnutie považuje za správne a tvrdí, že nemohol konať inak. Odmieta vyhlásenia koalície, že by niekoho oslobodil. Podľa neho, ak vyšetrovatelia prinesú ďalšie dôkazy, môžu spomínaných aktérov oboch káuz opäť obviniť a prípady sa môžu dostať aj pred súd.

„Nemôžem byť štatistom, nemôžem byť alibistom v tom, že nechám prejsť všetky trestné konania hlava – nehlava, nech je aj porušovaný zákon, že veď nech súd rozhodne,“ reagoval generálny prokurátor na výčitky poslancov.

Koalícia ho však obviňuje zo zavádzania, keď tvrdí, že nikoho neoslobodil. „Postavili ste sa jednoznačne na stranu obhajoby,“ zdôraznil Baránik.

Žilinka to opäť odmietol. Podľa neho spravili pri vznesení obvinení vyšetrovatelia chyby, a inú možnosť ako zrušiť ich nemal. „Sa muselo reagovať na nezákonnosť rozhodnutí orgánov prípravného konania. A to nie je hanba tých orgánov prípravného konania, keď generálny prokurátor zruší to rozhodnutie. Proste, kde sa robí, robia sa aj chyby,“ upozornil.

Popoludní predstúpi pred ústavnoprávny výbor aj šéf špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic. Poslancom má predstaviť výročnú správu úradu špeciálnej prokuratúry. Predpokladá sa, že výbor sa bude zaujímať opäť najmä o paragraf 363 a zrušenie spomínaných obvinení, keďže špeciálna prokuratúra kritizovala rozhodnutie generálnej prokuratúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko