Na hlavný obsah

Šipoš: Pri kolapse nemocníc budeme musieť pristúpiť k lockdownu pre nezaočkovaných

Nezaočkovaní s PCR testom by nemali byť diskriminovaní, reaguje Tomáš.

Šipoš: Pri kolapse nemocníc budeme musieť pristúpiť k lockdownu pre nezaočkovaných
Na snímke vľavo Erik Tomáš (Hlas-SD) a vpravo Michal Šipoš (OĽANO). Foto: TASR/ARTVS

Ak sa bude pandemická situácia naďalej zhoršovať, vláda bude musieť pristúpiť aj k obmedzeniu pohybu pre nezaočkovaných. V diskusnej relácii Rádia Slovensko Sobotné dialógy to povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Ako jedno z opatrení to navrhovalo konzílium odborníkov, vláda však zatiaľ k podobnému kroku, aké avizuje napríklad susedné Rakúsko, nepristúpila. „Dali sme ľuďom priestor na to, aby to sami zvážili. Spolieham sa na ich zodpovednosť. Keď bude situácia vážna a budeme vidieť, že nám nemocnice naozaj kolabujú, budeme musieť pristúpiť k tvrdému lockdownu,“ povedal Šipoš.

Zároveň poprosil všetkých, ktorí ešte zvažujú očkovanie, aby sa dali zaočkovať. Zdôraznil, že jedinou cestou, ako poraziť pandémiu, sú dodržiavanie opatrení a vakcinácia. „Ak to nepochopíme, budeme musieť pristúpiť k tomu, že nezaočkovaní pôjdu do práce, do potravín a domov,“ dodal.

Naopak, podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš trvá na tom, že pravidlá pre zaočkovaných a nezaočkovaných majú byť nastavené rovnako. „Nemôžu byť neočkovaní diskriminovaní, pokiaľ idú do práce alebo niekde do prevádzky a majú negatívny PCR test,“ vyhlásil s tým, že testy by mal občanom uhrádzať štát.

Pandemická PN a protilátky

Opozícia tiež kritizuje zrušenie zvýhodnenia pandemickej PN. Šipoš si myslí, že bolo správne ju „dať na úroveň iných chorôb.“

Tomáš navrhuje, aby štát ponúkol dôchodcom bezplatné meranie protilátok. Na základe toho by sa podľa neho mali dôchodcovia po konzultácii s lekárom rozhodnúť, či sa dajú, alebo nedajú zaočkovať. Vláde tiež vyčíta, že nenakúpila monoklonálne protilátky pre väčší počet pacientov.

Zároveň občanov vyzval, aby dodržiavali platné opatrenia. „To, čo sa deje v potravinách, že si ľudia nedajú rúška, toto netolerujeme ani my. Ak sa ľuďom aj niektoré opatrenia nepáčia, musia ich dodržiavať,“ povedal Tomáš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko