Na hlavný obsah

Korčok sa nezúčastní na ZOH 2022. Podľa neho sa tam nechystá nikto z vlády

Neplánuje to ani prezidentka.

Na kombosnímke zľava šéf diplomacie SR Ivan Korčok a logo ZOH 2022 v Pekingu.Foto: TASR, TASR/AP, koláž: RTVS
Foto: TASR, TASR/AP, koláž: RTVS

Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nom. SaS) v utorok (14. 12.) uviedol, že sa nezúčastní na nadchádzajúcej zimnej olympiáde, ktorá sa v roku 2022 uskutoční v čínskom Pekingu.

„Neplánoval som a ani neplánujem a nezachytil som ani medzi členmi vlády, že by sa chcel niekto zúčastniť tohto podujatia,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Dodal, že nie je v agende ministra zahraničných vecí zaoberať sa týmto športovým podujatím. „Nepotrebujem vyjadriť postoj k športovému podujatiu preto, aby som prezentoval svoj hodnotový postoj,“ doplnil Korčok s tým, že ku vzťahom s Čínou a postoju k režimu v krajine sa vyjadruje zreteľne a konzistentne.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová už minulý týždeň vo štvrtok (9. 12.) uviedla, že neplánovala svoju účasť na ZOH 2022 a stotožňuje sa s výhradami, pre ktoré sa viacerí predstavitelia štátov rozhodli pre diplomatický bojkot hier.

Hovorkyňa predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO) Ľubica Janíková vo štvrtok povedala, že premiér sa tejto téme bude venovať v najbližšom možnom období.

Podľa šéfa parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) by malo Slovensko túto iniciatívu koordinovať v súčinnosti s Európskou úniou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko