Na hlavný obsah

Rakúski politici nepôjdu na ZOH 2022, bojkot to však nebude

Nehammer je proti politizovaniu hier.

Rakúski politici nepôjdu na ZOH 2022, bojkot to však nebude
Na snímke rakúsky kancelár Karl Nehammer. Foto: TASR/AP

Rakúsky kancelár Karl Nehammer oznámil, že na zimných olympijských hrách v Pekingu sa nezúčastnia žiadni vysokopostavení politici jeho krajiny. Ako však dodal, je to len z dôvodu protipandemických obmedzení v Číne, nie je to diplomatický protest. Informovala o tom v utorok (14. 12.) agentúra AP.

Vyjadrenia kancelára Nehammera zverejnené v utorkovom vydaní nemeckého denníka Die Welt nasledovali po tom, ako ministri zahraničných vecí z Rakúska a niekoľkých ďalších štátov Európskej únie dali najavo, že „nemajú veľmi chuť“ pripojiť sa k americkej iniciatíve diplomatického bojkotu ZOH 2022 za to, že Čína porušuje ľudské práva.

„Sme proti politizovaniu hier a postoj koordinujeme v rámci EÚ,“ povedal Nehammer, ktorého citoval Die Welt. „Olympijské hry v Číne nenavštívia žiadni vysokopostavení politici z Rakúska. Nie je to však diplomatický protest ani bojkot, ale dôvodom je iba fakt, že covidové podmienky v Číne sú teraz veľmi prísne,“ dodal rakúsky kancelár.

„Pre pandémiu covidu sa politici nemôžu v Číne stretávať osobne so športovcami zo svojej krajiny. Preto nemá zmysel, aby politici či diplomati z Rakúska cestovali do Číny a rozprávali sa tam s našimi športovcami cez videokonferenciu – v takom prípade dávam prednosť stretnutiu s našimi športovcami osobne vo Viedni,“ vysvetlil Nehammar.

Čína varovala, že na USA zareaguje pre ich bojkot „tvrdými protiopatreniami“, ale neposkytla žiadne podrobnosti, ako sa plánuje odplatiť. Peking označil rozhodnutie Kanady a Spojeného kráľovstva pridať sa k diplomatickému bojkotu USA ako „frašku“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport