Na hlavný obsah

Prezidentka podpísala dve kľúčové reformy a zákon o štátnom rozpočte

Ide o reformy nemocníc a národných parkov.

Prezidentka podpísala dve kľúčové reformy a zákon o štátnom rozpočte
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu (22. 12.) podpísala dve kľúčové reformy – nemocníc a národných parkov. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Prezidentka okrem toho podpísala aj zákon o štátnom rozpočte na budúci rok.

Slovensko by malo v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 4,94 % hrubého domáceho produktu (HDP). Očakávaný schodok v tomto roku je necelých 8 % HDP.

V ďalších rokoch by mal deficit verejných financií klesať. V roku 2023 by mal byť pod úrovňou 3 % HDP.

Slovenské zdravotníctvo čaká zásadná zmena

Slovenské zdravotníctvo čaká najzásadnejšia zmena za posledných 17 rokov. Optimalizácia siete nemocníc má zdravotnícke zariadenia rozdeliť do piatich úrovní.

Na najvyššom stupni je národná, nasleduje koncová, komplexná, regionálna a nakoniec komunitná úroveň – tých by malo byť po novom 33 až 50 z celkového počtu 98 slovenských nemocníc.

Vzniknúť by mali aj nové ambulancie, konkrétne v roku 2023, teda ešte pred spomínanou zmenou nemocníc, ktorá sa v praxi odrazí v roku 2024.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) opakovane ubezpečil, že žiadna z nemocníc sa rušiť nebude. 

Zdravotníci budú podľa rezortu pracovať s novými prístrojmi vo väčších tímoch, kde budú lepšie vedieť zvládať zdravotné komplikácie pacienta.

Reforma posunie národné parky do 21. storočia

Národné parky po schválení reformy prejdú pod správu ministerstva životného prostredia. V súčasnosti sú pod správou ústredia Štátnej ochrany prírody.

Má to zabezpečiť jednotnú správu štátnych pozemkov na území národných parkov. Zmeny nastanú až od 1. apríla 2022, čiže po zonácii národných parkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko