Na hlavný obsah

Systém fungovania nemocníc sa zmení. Čo prinesie reforma zdravotníctva?

Rezort sľubuje aj posilnenie ambulantnej starostlivosti.

Systém fungovania nemocníc sa zmení. Čo prinesie reforma zdravotníctva?
Foto: TASR

Národná rada po rokoch diskusií schválila reformu zdravotníctva. Podporilo ju 76 zo 146 prítomných poslancov. Najviac práce čaká rezort zdravotníctva až teraz. Do konca budúceho roka sa v reforme zaviazal zmeniť systém fungovania nemocníc. Skôr ako sa zmeny pretavia do praxe sľubuje aj posilnenie ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

Optimalizácia siete nemocníc

Slovenské zdravotníctvo čaká najzásadnejšia zmena za posledných 17 rokov. Optimalizácia siete nemocníc má zdravotnícke zariadenia rozdeliť do piatich úrovní. Na najvyššom stupni je národná, nasleduje koncová, komplexná, regionálna a nakoniec komunitná úroveň – tých by malo byť po novom 33 až 50 z celkového počtu 98 slovenských nemocníc. Docieliť to chce rezort zmenou nevyužívaných akútnych lôžok na doliečovacie. Maximálne však tisíc lôžok ročne. Téme sa venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Aké budú najbližšie kroky ministerstva zdravotníctva vysvetľuje generálny riaditeľ sekcie reformnej agendy Oskar Dvořák.

„Do 1. júla 2022 musíme stihnúť takzvanú kategorizáciu zdravotnej starostlivosti, ktorá bude určovať charakter samotných nemocníc. Čo budú mať poskytovať, aké budú čakacie lehoty, aké budú materiálno-technické požiadavky, personálne požiadavky,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Dodal, že reforma sa dotkne aj ambulantnej starostlivosti, v rámci ktorej začnú od nového roka monitorovať sieť všeobecných lekárov.

Žiadna z nemocníc sa rušiť nebude

Vzniknúť by mali aj nové ambulancie, konkrétne v roku 2023, teda ešte pred spomínanou zmenou nemocníc, ktorá sa v praxi odrazí v roku 2024.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) opakovane ubezpečil, že žiadna z nemocníc sa rušiť nebude. Reforma má zabezpečiť, že sa nebude robiť „všade všetko a v malom počte“.

Zdravotníci budú podľa rezortu pracovať s novými prístrojmi vo väčších tímoch, kde budú lepšie vedieť zvládať zdravotné komplikácie pacienta.

Má zlepšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti

Analytik inštitútu INEKO Dušan Zachar si myslí, že v prechodnom období, keď sa budú nemocnice meniť, sa môže na chvíľu očakávať aj zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

„Urobenie poriadku v systéme môže v strednodobom a dlhodobom horizonte prilákať niektorých lekárov, ktorí zrazu zistia, že sa v nemocniciach pracuje dobre, že je tu nastavený systém, ktorý je motivačný, že majú šancu sa rozvíjať vo svojej profesii.“

Exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) pripomenul, že reforma pacientom prináša aj nárok, aký doteraz na Slovensku nemali.

„A to nárok, že musia byť ošetrení, zoperovaní do maximálnej časovej lehoty, ktorú určia odborníci. Pokiaľ by tento nárok nemohol byť splnený, pacienti budú mať nárok aj u nezmluvných lekárov, či už doma alebo aj v zahraničí.“

Na reformu by mala ísť takmer miliarda eur z plánu obnovy. Aby však bola definitívna, musí ju ešte podpísať prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko