Na hlavný obsah

Vláda schválila 500-eurové poukazy pre zaočkovaných seniorov

Navrhol ich minister financií Matovič.

Vláda schválila 500-eurové poukazy pre zaočkovaných seniorov
Na snímke v popredí podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) s návrhom na očkovací poukaz pre dôchodcov. Foto: TASR

Vláda na stredajšom (1. 12.) rokovaní schválila tzv. očkovací poukaz pre seniorov nad 60 rokov, ktorí sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. Tiež odobrila, aby návrh prijal parlament v skrátenom legislatívnom konaní.

Poukaz v hodnote 500 eur si budú môcť seniori uplatniť v určitých prevádzkach či preniesť ho na inú osobu.

Predkladateľ návrhu – minister financií Igor Matovič (OĽANO) na facebooku napísal, že návrh prešiel na vláde s podporou všetkých okrem ministrov za SaS, ktorí hlasovali proti nemu.

„Bohužiaľ, v parlamente sa proti pomoci dôchodcom a najviac dotknutým podnikateľom zrejme postaví aj celá opozícia a návrh tým pádom neprejde. Uvidíme, pre koho je život dôchodcu cennejší ako trápnučké politikárčenie,“ skonštatoval minister.

Liberáli vopred avizovali, že návrh nepodporia. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) po rokovaní vlády označil toto opatrenie za „rozpočtovo nerozumné, nezodpovedné a populistické“. „Mali by sme motivovať iným spôsobom. Myslím si, že toto nie je správny krok,“ skonštatoval s tým, že takéto peniaze by sa namiesto toho mohli použiť napríklad pri zvyšovaní platov učiteľov.

Poukaz poskytne ministerstvo financií v elektronickej alebo listinnej podobe. Listinná podoba poukazu má povahu ceniny. Poukaz môže použiť aj iná fyzická osoba. Rezort očakáva negatívny vplyv tohto opatrenia na štátny rozpočet vo výške 500 miliónov eur.

„Ide o finančné opatrenie zamerané na prekonanie pandémie a sleduje najdôležitejší legitímny cieľ, ktorým je podpora zvýšenia zaočkovanosti populácie Slovenskej republiky a zabezpečenie kolektívnej imunity proti ochoreniu COVID-19,” píše sa v zdôvodnení.

Rezort považuje opatrenie za také, ktoré má prispieť nielen k záchrane mnohých ľudských životov, ale tiež má potenciál priniesť aj výrazné finančné efekty súvisiace s úsporou výdavkov na zdravotnú starostlivosť a zabrániť negatívnym vplyvom na finančné hospodárenie Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika