Na hlavný obsah

Krúpa verí, že dohoda s USA spĺňa všetky náležitosti. Hlas-SD ju v aktuálnej podobe nepodporí

Diskutujúci komentovali aj iniciatívu Smeru.

Juraj Krúpa a Matúš Šutaj Eštok
Na snímke poslanci Juraj Krúpa (OĽANO) a Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) v diskusnej relácii Sobotné dialógy.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) je presvedčený, že zmluva o obrannej spolupráci medzi SR a USA „spĺňa všetky náležitosti, ktoré má spĺňať medzinárodná dohoda a je v súlade s ústavou“. Uviedol to v sobotu (8. 1.) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

Nezaradený poslanec, generálny manažér Hlasu-SD a člen spomenutého výboru Matúš Šutaj Eštok reagoval, že mimoparlamentná strana má k dohode jasný postoj a v aktuálnej podobe ju podporiť nemôže. K tomu, že rokovaniami o obrannej spolupráci s USA sa zaoberala ešte predošlá vláda, poznamenal, že „na začiatku môže byť akýkoľvek návrh, dôležitý je výsledok“.

„Pokiaľ sa nepodarí vyrokovať obojstranne výhodnú zmluvu, vláda (Petra Pellegriniho) by bola proti tomu, aby sa podpísala. Máme vážne otázky, či je zmluva v súlade so všetkým, čo má spĺňať. Je tu viacero otáznikov,“ povedal Šutaj Eštok a spomenul, že by mala rešpektovať celistvosť a suverenitu SR a byť v súlade s ústavou a nie je dotiahnutá z hľadiska bezpečnosti, kontrolných mechanizmov či kontraktorov.

Ak dohodu schvália, mala by ju podľa neho posunúť prezidentka Zuzana Čaputová Ústavnému súdu SR. „Nemám problém s tým, keby to prezidentka predložila Ústavnému súdu,“ reagoval Krúpa.

Dohodu obhajoval s tým, že suverenita SR sa rešpektuje a rešpektovať bude. Spomenuté peniaze, ktoré by prišli z USA, pôjdu do infraštruktúry letísk. „Slovensko týmto usporí značné prostriedky zo štátneho rozpočtu. Už sme reformovali a opravovali letisko Sliač, bolo to z peňazí NATO – 35 miliónov eur, nikto nemal proti tomu žiadne námietky,“ vyhlásil s tým, že niektorí politici takto strašia, aby nalákali voličov.

Komentoval tiež pripomienky orgánov o tom, že zmluva neupravuje možnosť dovozu a použitia jadrových a rádioaktívnych materiálov, uviedol Úrad jadrového dozoru SR. Občianske združenie Zjednotení za mier žiada zákaz explicitný dovozu jadrových zbraní. „Nemôžete sem doviezť jadrové zbrane, to je niečo úplne iné – nie je to tak logisticky jednoduché, ako sa prezentuje,“ poznamenal.

Tiež by nepodporil snahu o vyhlásenie referenda smerom k tejto dohode, ktorú oznámil Smer-SD. „Referendum je kampaňová záležitosť, nikdy dobre nefungovalo. S najväčšou pravdepodobnosťou by bolo neúspešné,“ uviedol.

„Ak sa o tom budeme baviť na mimoriadnej schôdzi, je tu priestor na to o tom diskutovať,“ povedal k iniciatíve Smeru Šutaj Eštok. Nemyslí si však, že by sa ku každej jednotlivej veci malo konať referendum.

Zopakoval, že pre Hlas je najzásadnejšie referendum to, ktoré „leží zabudnuté v prezidentskom paláci“ – referendum o predčasných parlamentných voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko