Na hlavný obsah

Greenpeace označil zaradenie jadra a plynu k zeleným energiám za výsmech záväzkov

Chce, aby europoslanci zamietli návrh.

Greenpeace označil zaradenie jadra a plynu k zeleným energiám za výsmech záväzkov
Foto z protestu klimatických aktivistov. Foto: TASR/AP

Zaradenie zemného plynu a jadrovej energie medzi udržateľné zdroje energie je výsmechom klimatických záväzkov. Tento krok by mohol aktivovať odlev súkromných investícií v hodnote miliárd eur z obnoviteľných zdrojov. To by viedlo len k ďalšiemu prehlbovaniu klimatickej krízy.

Uviedla to enviroorganizácia Greenpeace Slovensko v reakcii na rozhodnutie Európskej komisie, ktorá v stredu (2. 2.) prijala svoj návrh „zelenej taxonómie“. Rakúsko a Luxembursko oznámili, že EK za to zažalujú.

Greenpeace vyzýva europoslancov, aby návrh zamietli. Zároveň žiada slovenskú vládu, aby ukončila verejné investície do plynovej infraštruktúry a pripravila plán útlmu využívania plynu do roku 2035.

Fosílny plyn je podľa Greenpeace najznečisťujúcejšie palivo v EÚ, ktorého rastúce ceny stoja za prebiehajúcou energetickou krízou. Tvrdí, že ani jadrová energia nemôže byť považovaná za zelenú. Produkuje nebezpečný rádioaktívny odpad a výstavba nových reaktorov je časovo náročná.

„Nedokážu byť preto spustené dostatočne rýchlo na to, aby prispeli k dosiahnutiu klimatických cieľov EÚ do roku 2030. Splnenie záväzkov zníženia emisií do roku 2030 je však podľa vedeckej komunity nevyhnutné na to, aby sme zabránili najhorším dôsledkom klimatickej krízy,“ konštatujú environmentalisti.

Slovensko malo podľa riaditeľky Greenpeace Slovensko Kataríny Juríkovej predpoklady, stať sa lídrom stredoeurópskeho regiónu v oblasti klimatickej krízy. Konštatuje, že každým ďalším rozhodnutím vlády sa od tohto líderstva krajina vzďaľuje.

„Podporiť zahrnutie fosílneho plynu medzi zelené investície je len ďalším dôkazom toho, že vláda a naši politickí predstavitelia radi hovoria o tom, ako riešia klimatickú krízu, ale keď príde na činy, postavia sa na stranu znečisťujúcich fosílnych spoločností,“ hovorí Juríková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko