Na hlavný obsah

Korčok je za prijatie Ukrajiny do EÚ: Potrebujú takýto silný signál, poďme im ho dať

Vládni predstavitelia podľa neho stále komunikujú so Zelenským.

Korčok je za prijatie Ukrajiny do EÚ: Potrebujú takýto silný signál, poďme im ho dať
Na snímke minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v diskusnej relácii O 5 minút 12. Foto: RTVS

„Som šokovaný ako aj celý demokratický svet. Je to bezprecedentné. Vojenský konflikt trvá tri dni, ale sme konfrontovaní hroznými obrázkami, ktoré sa odohrávajú v blízkosti našich hraníc.“ V súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajine to skonštatoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) v nedeľnej (27. 2.) diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Ešte nevidel väčšiu zomknutosť

Ruská federácia podľa neho do poslednej chvíle hovorila, že nechce vojnu, no napokon „rakety dopadajú 200 km od nášho územia“. Za neprijateľné označil argumenty ruského prezidenta Vladimira Putina, že Ukrajina „nemá právo na existenciu“ a že „nie sú národom“. Hlava federácie tiež ako zámienku na útok používa tvrdenie o genocíde ruských občanov na Donbase.

„Nemôže byť národ zabíjaný v mene týchto cieľov a genocídy, ktorá sa nedeje. Sú to klamstvá a propaganda,“ poznamenal Korčok. Ako pozitívum označil to, že nikdy nevidel väčšiu zomknutosť väčšej časti sveta. „Celý svet demonštruje proti tomuto barbarskému aktu.“

Rusko už pre inváziu čelí sankciám z viacerých kútov sveta. Na stole sú podľa ministra ďalšie opatrenia, ktoré by mali zastaviť ďalšie financovanie tohto konfliktu. Zdôraznil, že okamžite treba zastaviť vojnu a vrátiť sa k rokovaciemu stolu.

Zmienka Bratislavy? Politické ocenenie

Na návrh, ktorý dostala Ukrajina od Ruska, aby boli mierové rokovania v Minsku, povedal, že „za stôl nebudú dokopaní Ukrajinci tak, že budú mať zviazané ruky a pištoľ pri spánku.“ Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril o rokovaniach na neutrálnej pôde a spomenul aj Bratislavu.

Podľa Korčoka je to „vďaka intenzite politických kontaktov a je to politické ocenenie“. Zelenskyj je „dennodenne“ v kontakte s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Podmienkou rokovaní je „ukončenie bojov“.

Zelenskyj tiež vyslovil žiadosť o integráciu Ukrajiny do Únie. „Politicky to podpisujem dnes aj zajtra. Ukrajinci potrebujú takýto silný signál, poďme im ho dať. Aj symbolické ‚my vás prijmeme‘ má v tejto chvíli veľkú mobilizačnú hodnotu pre tých, ktorí bránia Ukrajinu,“ poznamenal Korčok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko