Na hlavný obsah

Slovensko má na ZOH 2022 jasnú medailovú nádej. Prekvapiť môžu hokejisti (+program)

V biatlone sa medailová žatva už neočakáva.

Slovenskí športovci na ZOH 2022
Slovenskí športovci na ZOH 2022 – na snímke zľava hokejista Libor Hudáček, lyžiarka Petra Vlhová a sánkar Jozef Ninis.Foto: TASR, koláž: RTVS
Foto: TASR, koláž: RTVS

Pekinská päťdesiatka. Aj tak by sa dvomi slovami dala označiť slovenská výprava športovcov, ktorí na ZOH 2022 v čínskom Pekingu zabojujú od 4. do 20. februára o cenné medaily. Je to najnižší počet za posledných 20 rokov. V Pjongčangu ich v roku 2018 bolo 55.

Menej Slovákov sa zúčastnilo iba na prvých troch ZOH v ére samostatnosti krajiny. Slovenským účastníckym vrcholom bol Vancouver 2010, kde štartovali aj hokejistky. Odvtedy slovenské počty už iba klesajú.

Medailové nádeje však nie sú ani zďaleka stratené pri nižšom počte tých, ktorí o cenné kovy zabojujú. Konečná bilancia by sa mohla priblížiť tej spred štyroch rokov.

O želiezku v ohni nemožno pochybovať

Pred štyrmi rokmi doniesla na Slovensko tri medaily biatlonistka Anastasia Kuzminovová – jedno zlato a dve striebra. Podobný úspech by mohla tento rok priniesť pod Tatry Petra Vlhová. Lyžiarka celú aktuálnu sezónu podriaďuje práve príprave na ZOH a zbiera úspechy.

Rodáčka z Liptova už oslávila zisk malého krištáľového glóbusu v slalome, v ktorom vyhrala päť zo siedmich pretekov Svetového pohára. Okrem toho nazbierala aj tri pódiové umiestnenia v obrovskom slalome a práve tieto dve disciplíny budú jej najväčšou nádejou na olympijskú medailu, ktorú vo svojej zbierke ešte stále nemá.

„Mám úžasnú sezónu, v ktorej podávam vyrovnané výkony. Snažím sa brať olympiádu ako ďalšie preteky Svetového pohára. Tlak určite príde, ale ten som mala aj doteraz a už som s ním vyrovnaná. Zostávam koncentrovaná a v bubline,“ uviedla dávnejšie Vlhová k príprave na ZOH 2022. Tiež prezradila, že viac ako súperiek či poklesu formy sa bála toho, aby ostala negatívna.

„Petra má po mentálnej stránke výhodu, že už má väčšie skúsenosti. Už vie, čo ju čaká. Verím, že sa bude vedieť vyrovnať so všetkým, čo príde a bude to pre ňu prínos. Na tréning v Číne budeme mať šesť dní, čo by malo stačiť. Petra sa už vie rýchlo adaptovať na podmienky,“ povedal jej brat Boris Vlha pred odchodom na ZOH 2022 pre Zväz slovenského lyžovania.

Petra Vlhová
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas pretekov.Foto: TASR
Foto: TASR

Jej najväčšou súperkou bude veľká rivalka Mikaela Shiffrinová, ktorá tesne vedie aktuálne celkové poradie vo Svetovom pohári. Američanka už má dve zlaté medaily z predošlých olympiád – v slalome i obrovskom slalome.

Súperom oboch favoritiek na medailu však budú aj tamojšie podmienky. V pohorí Jen-čching by ich nemalo ovplyvniť sneženie, keďže v tej oblasti priveľmi nesneží a organizátori využijú umelý sneh, ale očakáva sa silný vietor a dôležitú úlohu bude zohrávať aj viditeľnosť.

„Môžeme byť špičkovo pripravené, počas celého dňa urobiť všetko správe, ale počasie môže všetko zmeniť. Vyžaduje si to veľa mentálneho úsilia, aby ste boli pripravení ísť von a súťažiť vo vonkajších podmienkach pri rozmaroch počasia,“ podotkla Shiffrinová podľa AP.

Medzi mužmi sa medailový úspech neočakáva, v obrovskom slalome by však mohli bratia Adam a Andreas Žampovci siahať na umiestnenie v top 10. Adam Žampa už o areáli Jen-čching a tamojších podmienkach niečo vie

„Pred dvoma či tromi rokmi tam boli na pretekoch moji známi. Vraj tam býva hrozná zima. Teploty môžu byť až pod mínus 20 stupňov. Technický sneh bude veľmi suchý a predovšetkým agresívny. Olympijské preteky budú o tom, kto sa najlepšie prispôsobí podmienkam, ktoré sú iné ako v Európe,“ povedal pre olympic.sk.

Hokej bez elity a slovenské nádeje

Až polovicu slovenskej výpravy, teda 25 športovcov, tvoria hokejisti. Slováci sa budú snažiť prvýkrát od ZOH 2010 vo Vancouveri snažiť prebojovať medzi najlepšiu osmičku. Na nasledujúcich dvoch olympiádach skončili zhodne na 11. mieste.

Druhýkrát po sebe nebudú môcť byť na ZOH hráči z NHL. Ich účasť neodobrilo vedenie súťaže z dôvodu pandémie. Aj v slovenskom tíme tak dostanú šancu viaceré mladé nádeje ako Šimon Nemec či Juraj Slafkovský. Pod vedením Craiga Ramsayho by mohli Slováci aspoň napodobniť úspech z posledných MS – dostať sa do spomenutého štvrťfinále.

Slovenskí hokejisti
Na snímke druhý sprava hore tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay počas prípravného zápasu hokejistov SR.Foto: TASR
Foto: TASR

„Bol by som spokojný s tým, keby sme dokázali príjemne prekvapiť. Nechcel by som to vyjadriť do nejakého umiestnenia, ale určite budem rád, ak prekvapíme,“ zaželal si pre TASR šéf SZĽH a bývalý hokejista Miroslav Šatan.

„Šance na turnaji sú vysoké, pred štyrmi rokmi Nemci prekvapili všetkých (skončili druhí, pozn. redakcie). Teraz do toho bude hovoriť vírus, niekto možno nasadí B-tím. Bude to otvorené,“ zamyslel sa skúsený útočník a autor 25 reprezentačných gólov Libor Hudáček.

Škrt cez rozpočet môžu Slovákom spraviť pozitívne testy na covid z posledných dní, ktoré mali hráči Peter Cehrlárik, Michal Krištof či tréner brankárov Ján Lašák.

Slovákov čakajú od štvrtka 10. februára zápasy v rámci základnej C-skupiny – postupne proti Fínsku, Švédsku a Lotyšsku.

Paulína Fialková sa pred ZOH zlepšovala

V uplynulých troch edíciách zimných hier bol biatlon výstavnou skriňou slovenských výprav – z ôsmich cenných kovov v ére samostatnosti sa biatlonisti postarali až o sedem, z ktorých šesť získala Anastasia Kuzminová.

Po odchode trojnásobnej zlatej medailistky i ďalších do športového dôchodku sa však očakávania slovenských fanúšikov pred Pekingom už neuberajú k tým najvyšším priečkam.

Slovenský biatlon sa v posledných dvoch sezónach na najvyššej úrovni trápi a najmä muži museli do posledných chvíľ bojovať, aby sa udržali do 20. miesta v olympijskej kvalifikácii a v Pekingu moli štartovať štyria. Nakoniec sa to podarilo.

Ivona Fialková a Paulína Fialková
Na snímke slovenské biatlonistky zľava Ivona Fialková a Paulína Fialková.Foto: TASR
Foto: TASR

Najväčšie očakávania sú na sestrách Fialkových, najmä Paulína ukázala v posledných pretekoch SP v Anterselve stúpajúcu formu 16. miestom vo vytrvalostných pretekoch a 11. v hromadných. Môže to byť pre ňu povzbudenie a motivácia dosiahnuť minimálne podobný úspech ako na ZOH 2018, keď obsadila vo vytrvalostných pretekoch 5. miesto.

„Výsledky z Anterselvy sú povzbudenie po ‚trápenici‘, ktorú som zažila v predchádzajúcich pretekoch. Verím, že ak sa budem dobre cítiť fyzicky, budem schopná urobiť v Pekingu lepšie výsledky ako dosiaľ v sezóne. Pôjdem za tým a uvidím, ako to dopadne,“ uviedla Paulína Fialková podľa webu slovenskybiatlon.sk.

Olympijské preteky bývajú podľa nej špecifické a v ďalekej Číne môžu byť aj poriadne nevyspytateľné. „Olympiáda je vždy špeciálny zážitok aj čo sa týka výkonov a prekvapení. Navyše, v Číne nás čakajú aj mnohé, z môjho pohľadu až nezmyselné opatrenia v boji s koronavírusom. Bude nás to zaťažovať, ale musíme sa nastaviť tak, aby sme to neriešili a sústredili sa len na svoj výkon,“ dodala.

Päťnásobná účasť v saniach…

Pred štyrmi rokmi sa predstavila na ZOH pätica Slovákov, rovnako to bude aj teraz. Rekordérom z tohto kvinteta bude Jozef Ninis, ktorý sa v Číne zúčastní na piatej olympiáde.

„Veľmi rád by som podal štyri vyrovnané jazdy vo svojej kategórii a jednu jazdu v tímových štafetách. Jednoducho odštartovať a ísť na sto percent,“ vyhlásil pre Góly-body-sekundy (GBS) na RTVS Ninis.

Dráhu v čínskom Pekingu si už slovenskí reprezentanti stihli vyskúšať. Oproti tým v Európe má otvorenejšie zákruty, čo si bude vyžadovať trochu iné ovládanie. Popasovať sa s tým musia nielen jednotlivci, ale aj reprezentanti v dvojsedadlových saniach.

Jozef Ninis
Slovenský sánkar Jozef Ninis.Foto: TASR
Foto: TASR

„Ja so svojím dvojkárom sme tak dohodnutí, že keď máme nejaký problém, tak stále sme na vine obidvaja. Pretože ja aj keď spravím niečo zle, on má tú lepšiu možnosť to zachrániť,“ vysvetlil reprezentant Tomáš Vaverčák.

…ale aj v behu na lyžiach

Rovnako ako Ninis, aj bežkyňa na lyžiach Alena Procházková bude štartovať už na piatej zimnej olympiáde. Premiéru mala v Turíne v roku 2006. Vo Svetovom pohári dosiahla 6 pódiových umiestnení v šprinte, naposledy v roku 2013.

„Dá sa povedať, že moja najlepšia sezóna bola v roku 2009, kde som obsadila vo Svetovom pohári prvé miesto v šprintoch, viackrát som bola aj na pódiu,“ zaspomínala si pre GBS.

Hoci na ZOH 2022 nebude patriť k favoritkám, dokáže tímové kolegyne i súperky motivovať svojou výdržou k vášňou k športu. Aj vo veku 37 rokov stále hlási, že so športom nekončí. „Dostala som ponuku jazdiť v maratónoch ski-klasik, takže uvidíme,“ hlási.

Alena Procházková
Na snímke v popredí slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková.Foto: TASR
Foto: TASR

Medlová v top 10? Tréner jej verí

Pozornosť slovenských fanúšikov sa môže upierať aj na snoubording, ktorý sa na olympiáde predstavil prvýkrát v roku 1998 v Nagane. V disciplínach slopestyle a big air zatiaľ reprezentovala SR len Klaudia Medlová, ktorá nevynechá účasť ani tento rok.

V Pjongčanku obsadila 28-ročná rodáčka z Liptovského Mikuláša v disciplíne slopestyle 24. priečku, v big air bola o jedno miesto vyššie. V Južnej Kórei vtedy fúkal silný vietor, ktorý ženské preteky komplikoval.

„Je to moja druhá olympiáda a ja pevne verím a dúfam, že to dopadne lepšie a že nám aj počasie bude hrať do karát, a že sa bude môcť snoubording zviditeľniť v tom najlepšom svetle,“ zaželala si pre GBS. Medlovú počas Vianoc potrápil aj koronavírus a musela byť 10 dní v karanténe.

Snoubordistka sa v tejto sezóne umiestnila vo Svetovom pohári najlepšie na 19. mieste. Tréner Matej Matys verí, že formu vygraduje práve na olympiáde.

Klaudia Medlová
Na snímke zo ZOH 2018 slovenská reprezentantka v snoubordingu Klaudia Medlová.Foto: TASR
Foto: TASR

„Ja si myslím, že Klaudia má stále na to, aby bola v top 10 na ZOH. Záleží možno aj trošku od toho, ako jej sadne skok a záleží aj od počasia. Dúfam, že sa už nezopakuje to, čo na posledných olympijských hrách (obe jej jazdy v slopestyle sa skončili pádom, pozn.),“ poznamenal pre RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport