Na hlavný obsah

ZOH 2022: Do tretice to vyšlo. Slováci zdolali Lotyšov 5:2

Za SR sa presadilo päť rôznych hráčov.

ZOH 2022: Do tretice to vyšlo. Slováci zdolali Lotyšov 5:2
Foto z hokejového zápasu Slovensko - Lotyšsko na ZOH 2022. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti boli do tretice na ZOH 2022 úspešní a súpera z Lotyšska zdolali v nedeľu (13. 2.) 5:2. Do tabuľky C-skupiny si tak pripísali svoje prvé tri body po predošlých zaváhaniach proti Fínsku (2:6) a Švédsku (1:4). V skupine tak zverenci Craiga Ramsayho obsadili tretie miesto.

Priebeh zápasu

Hráči spod Tatier mali v National Indoor Stadium počas celého stretnutia jasnú prevahu. Vedenia sa ujali v 11. minúte po úspešnom nahodení Martina Marinčina cez klbko hráčov na 1:0. V 16. min Rybár pri zadnom mantineli zle rozohral, Lotyši dobrým napádaním pokračovali v akcii, k odrazenému puku sa ostal Keninš a spoza kruhu na buly zamieril presne k žŕdke – 1:1.

V druhej tretine poslal SR opäť do vedenia Peter Cehlárik. Po prihrávke Hrivíka si bekhendovou kľučkou vychutnal Kalninša – 2:1. Na 3:1 dal Juraj Slafkovský, ktorý skóroval aj v treťom zápase v Pekingu a pripísal si celkovo štvrtý gól na olympijskom turnaji. Na útočnej modrej čiare zachytil v 32. min odrazený puk a presadil sa strelou spoza obrancu.

Súper dokázal zdramatizovať duel v úvode 3. tretiny zásahom Miksa Indrašisa. Pokoj na slovenské hokejky vrátil Zuzin, ktorý sa osamotený pred bránkou presadil po prihrávke Kelemena od zadného mantinelu – 4:2. Lotyši už duel nezdramatizovali. Jurčo v záverečnej sekunde ešte skóroval do prázdnej bránky a spečatil výsledok na konečných 5:2.

Kto bude súperom SR?

Lotyši po tretej prehre skončili v skupine bez bodu na poslednom 4. mieste, o prvenstvo v „céčku“ a priamy postup do štvrťfinále si to o 9.40 h SEČ rozdajú šesťbodoví severskí rivali Fíni a Švédi.

Slováci sa v spoločnej tabuľke po konci základnej fázy pravdepodobne umiestnia na deviatej, prípadne ôsmej priečke, vo vyraďovačke by tak narazili na tím na 8., resp. 9. pozícii.

Pri predpokladanom víťazstve Kanady nad Čínou by sa súperom SR stali Nemci, ak by prehrali s USA. Ak by však strieborní medailisti z Pjongčangu 2018 zdolali Američanov za dva či tri body, Slováci by narazili v play off o postup do štvrťfinále na Česko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport