Na hlavný obsah

ZOH 2022 po otváracom ceremoniáli oficiálne odštartovali (+fotogaléria)

O cenné kovy zabojuje 50 Slovákov.

ZOH 2022 po otváracom ceremoniáli oficiálne odštartovali (+fotogaléria)
Na snímke výprava SR pod piatimi olympijskými kruhmi na ZOH 2022. Foto: TASR/AP

Piatkový (4. 2.) otvárací ceremoniál oficiálne odštartoval tohtoročné zimné olympijské hry v čínskom Pekingu. Príhovorom ich otvorili šéf Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach a prezident Číny Si Ťin-pching.

„Vyhlasujem týmto zimné olympijské hry v Pekingu za otvorené,“ povedala hlava Čínskej ľudovej republiky o 14.50 h SEČ.

Otvoreniu predchádzal bohatý sprievodný program na štadióne známom aj ako Vtáčie hniezdo, ktorý hostil aj OH 2008. Peking sa týmto počinom oficiálne stal prvým mestom, ktorý si môže povedať, že hostil letnú aj zimnú olympiádu.

Pandemické i diplomatické komplikácie

Otvárací ceremoniál tentoraz v porovnaní s tým spred 14 rokov trval pre pandémiu približne iba dve hodiny. Počas OH 2008 sa šou natiahla na štyri hodiny.

„Bohužiaľ, globálna pandémia je stále realitou pre všetkých z nás, preto je naša vďačnosť smerom k organizačnému výboru týchto hier ešte väčšia. Špeciálne poďakovanie patrí čínskemu ľudu, miestnym autoritám a dobrovoľníkom, vďaka vám sa cítime bezpečne a ako doma. Všetci sme sa sem mohli dostať len vďaka medicínskym pracovníkom, lekárom a vedcom. Ďakujeme vám za vaše neskutočné úsilie a vašu solidaritu,“ povedal v príhovore Bach.

Na programe sa podieľalo približne 3 000 účinkujúcich, väčšinou študenti. Okrem oslavy športu bol otvárací ceremoniál aj oslavou lunárneho nového roka, do ktorého Číňania oficiálne vkročili v utorok (1. 2.).

V hľadisku bolo niekoľko členov MOV, čestných hostí, politických lídrov krajín a zástupcov sponzorov. Viaceré krajiny však nevyslali do Pekingu oficiálnych predstaviteľov pre diplomatický bojkot (napríklad USA, Spojené kráľovstvo, Nemecko či Austrália).

Na čestnej tribúne sprevádzal Si Ťin-pchinga prezident Bach, nechýbali generálny tajomník OSN António Guterres či ruský prezident Vladimir Putin.

Slovensko ako 71. v poradí

O medaily zabojujú aj reprezentanti Slovenska, do najľudnatejšej krajiny sveta ich prišlo presne 50. Spomedzi účastníckych krajín prešla SR ako 71. v poradí – vlajkonosičmi boli hokejista Marek Hrivík a sánkarka Katarína Šimoňáková. Prví boli Gréci ako zástupcovia krajiny, ktorá svetu darovala OH, posledná bola usporiadateľská Čína.

Na ZOH 2022 bude súťažiť približne 2 900 športovcov z 91 krajín sveta, ktorí zabojujú od 4. do 20. februára o 109 medailových kolekcií. Premiérovo sa na ZOH predstavia športovci zo Saudskej Arábie a Haiti.

Do programu pribudlo sedem nových olympijských disciplín. Počas 17 súťažných dní sa očakáva v hľadiskách športovísk približne 150 000 divákov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport